Онкология и Изкуствен интелект

Зеленият чай в края на краищата не е антиоксидант (но си остава добър за вас)

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Зеленият чай отдавна е рекламиран като еликсир на младостта. Счита се, че високите концентрации на вещества, наречени полифеноли, имат мощни антиоксидантни ефекти, подпомагащи здравето.

Проучване обаче разкрива нови, противоречиви данни за въздействието на зеления чай на клетъчно ниво. Преди се смяташе, че полифенолите намаляват оксидативния
стрес или натрупването на потенциално увреждащи свободни радикали, произведени като страничен продукт от метаболизма. Сега изследователи от ETH Zurich доказват, че вместо това полифенолите, временно повишават нивата на свободните радикали на кислорода.

Означава ли това, че трябва да се отхвърли зеления чай?

Не, резултатите от проучването предполагат, че биохимичните промени, предизвикани от полифенолите, засилват имунната система.

Това на практика означава, че полифенолите в зеления чай или катехините в него всъщност не са антиоксиданти, а по-скоро прооксиданти, които подобряват способността на организма да се защитава, подобно на ваксинацията.

В своето изследване, учените са използвали модел на червей, за да проучат ефекта на полифенолите върху дълголетието. Те са открили, че чрез допълване на диетата на нематодите с катехини от зелен чай, те живеят по-дълго и са по-устойчиви на болести.

Екипът е установил, че тези ефекти се дължат на активирането на гени, произвеждащи ензими, които елиминират свободните радикали. Излагането на полифеноли засилва
производството на супероксид дисмутаза и каталаза в червеите.

Според изследователите резултатите, наблюдавани при нематодите, трябва да отразяват и тези, които можем да очакваме да видим при хората – биохимичните пътища,
участващи в елиминирането на свободните радикали в клетките, които са запазени през милионите години на еволюция.

Интересно е, че същото намаляване на оксидативния стрес може да се постигне и чрез ограничаване на калориите. Проучване от 2009 г., е показало, че мишките на диета с ограничени калории живеят по-дълго от тези, които ядат редовна, но висококалорична диета.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/immunology/21582/green-tea-isn-t-antioxidant-but-it-s-you?fbclid=IwAR1xib71BfP6R0nfrDGDMJ02wGRQAdV9h5LZWaKedrHtTTWAqWGPj-jcF6s

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости