Онкология и Изкуствен интелект

Загубата на тегло при рак на панкреаса

I.Bivolarski
I.Bivolarski
27.09.2019

Загубата на тегло е често срещан проблем при хора с рак на панкреаса. Тя може да бъде свързана, както с конкретно с лечението или със самия рак като заболяване.

Загуба на тегло може да има и поради недостатъчен прием на калории.

Странични ефекти или симптоми като загуба на апетит, малабсорбция, гадене и повръщане могат да накарат пациента да консумира по-малко калории, отколкото са необходими на тялото, за да поддържа подходящо тегло.

Някои причини за загубата на тегло при рак на панкреаса:

1.Липса на апетит;
2.Намаление на определени ензими отделяни от панкреаса;
3.Гадене и повръщане;
4.Диария.

Тумор-причинена загуба на тегло

Тумор-причинената загуба на тегло, позната също като кахексия е сложен и тежък проблем при панкреасно болни пациенти.

Тя влияе върху начина,  по който тялото използва калориите и протеините. Раковата кахексия може да е причина организма да изгоря повече калории от обикновено, да разрушава мускулните протеини и да намали апетита.

Ако човек има редовна консумация на храна, но все пак намалява теглото си то може да се мисли за състояние на кахексия, причиненна от раково заболяване (като не е задължително да бъде рак на панкреаса).

Повечето панкреатични тумори освобождават съединения, наречени цитокини в кръвта. Тези цитокини променят използването на хранителни вещества от организма (на протеините, въглехидратите и мазнините).

В допълнение, цитокините помагат на организма да изгоря калории по-бързо, отколкото е необходимо.

Така апетитът се потиска, което принуждава пациента да намали приема на храна. Този процес води закономерно до цялостно отслабване,  намаление на мускулната маса и обща умора.

Отслабването и недохранването могат да окажат значително влияние върху качеството на живот, ежедневните дейности, отговора към лечението, продължителността на болничния престой и усложнения ( като например инфекции).

Какви стъпки мога да се предприемат, за да се сведе до минимум загубата на тегло, причинена от тумори на панкреаса?

Въпреки многото информация натрупана за кахексията причинена от рака на панкреаса, като цяло малко се знае за това как да контролираме или да спрем този процес.

Хранителните диети (направени от диетолог), употребата на орални хранителни добавки и употребата на стимулиращи апетита лекарства могат да помогнат на пациентите с тумор-индуцирана загуба на тегло.  

Контролирането на растежа на тумора чрез лечение, като химио- или лъчетерапия, също може да помогне за контролирането на загубата на тегло.

Следните съвети могат да ви помогнат при контролирането на загубата на тегло:

1.Консултирайте се с диетолог за конкретна хранителна диета.

2.Планувайте почивка.

3.Планирайте кратки хранение 6-8 пъти на ден, (включително леки закуски между храненията).

4.Ограничете или избягвайте всякакви храни, които могат да причинят или да влошат диарията.

5.Използвайте хранителни добавки.

6.Попитайте лекаря или диетолога дали панкреатичните ензими могат да ви помогнат.

7.Питайте лекар за лекарства, които стимулират апетита и които могат да Ви помогнат при контролирането на загубата на тегло;

8.Поддържайте адекватна хидратация (пийте течности);

9.Планувайте си лека физическа активност през деня, тъй като тя поддържа постоянна телесната маса, а и може да подобри апетита и може да намали умората;

10.Опитайте поне 30 минути на ден дейност, като ходене.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Диети