Онкология и Изкуствен интелект

Загуба на памет след химиотерапия

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.09.2019

Ако вече провеждате химиолечение е напълно възможно да имате леки смущения в краткосрочната си памет. Напълно е вероятно тези промени да са били предизвикани от приложението на химиотерапевтици.

Това не означава, че ще имате такъв страничен ефект, а само че е възможно той да се появи.

Не е задължително да получите отслабване на паметта при приложение на химиотерапия.

Появата на смущения в паметта се появява най-вече от приложението на неспецифични цитостатични препарати и е по-малко вероятно да се предизвикат при прилагането на таргетни и имунотерапевтични лекарства.

Когато сметнете, че имате някакни промени в паметта, уведомете лекуващия Ви лекар, при следващото посещение в лечебното заведение. Той ще Ви даде по-подробна информация, защо се е получило така.

Трябва да имате в предвид, че след като преминете пълния курс на химиолечение, то краткосрочната Ви памет, ще се подобри отново.

При появата на подобни оплаквания можете да направите една малка, но много важна спъпка за подобряване на качествто Ви на живот, като например:

1.Организирайте си целия предстоящ ден предварително;

2.Имайте на разположение винаги около Вас,  лист хартия и химикал;

3.Използвайте различни мобилни програми и приложения на телефоните си също за записване и за запомняне на определени за Вас, важни събития и факти.

Помнете, че състоянието е само временно!

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции