Онкология и Изкуствен интелект

Възможно ли е спирането на метастазирането при злокачествения меланом?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Тайната на метастатичното разпространение на меланома може да се окаже сложен естествен път, който той буквално „отвлича“. Този сигнален път, който може да бъде следваща терапевтична цел в комбинация с
други таргетни терапии и имунотерапии, според ново изследване, публикувано от Hackensack Meridian Center for Discovery and Innovation (CDI).

Изследването демонстрира пътя, центриран около костния морфогенетичен протеин, известен като BMP6, който може да се окаже основният начин, по който меланомът се опитва да „завладее“ организма, според публикацията в Molecular Cancer Research.

Метастазите са основната причина за смърт при пациентите с рак. Ако можем да предотвратим подвижността на клетките, можем да предотвратим разпространението на рака и да спасим животи.

Меланомът започва като локализирана лезия, но след като достигне момента си на метастазиране, той се превръща вече в убиец. Само 27 % от пациентите, достигнали до стадий 4 на заболяването, оцеляват, дори и с най-новите имунотерапии, според Американското дружество за борба с рака.

Известно е, че ракът „поема“ естествените процеси в тялото, за да насърчи разпространението си. Изследването, сега идентифицира може би основният виновник за разпространението на меланома: заглушаването на протеин, известен като BMP6 (костен морфогенетичен протеин 6).

В сложна верижна реакция, BMP6 се заглушава от епигенетичен или „комплекс за изтриване„, известен като SIN3A-HDAC1/2, насърчаван от рака. Липсата на експресия на BMP6 след това предизвикава каскада в анормално заглушения вътреклетъчен сигнален път, медииран от протеин, наречен SMAD5. Крайният ефект надолу по веригата е аберантното свръхпроизводство на още един протеин, FAM83G/PAWS1.

Тази последна стъпка е точно това, което ракът се стреми да се разпространи извън първоначалната лезия: тъй като FAM83G/PAWS1 насърчава подвижността на раковите
клетки и клетъчната миграция, тя позволява на раковите клетки да се разпространяват по-бързо в тялото, както учените са демонстрирали при животински модели на
метастази на меланом, използвайки клинични проби от рак на кожата.

Връзките на молекулярната „верижна реакция“ са били показани чрез използването на малко молекулно съединение, наречено корин (Corin), разработено в лаборатория. Corin е
синтезиран, за да инхибира HDAC1/2 и KDM1A, което означава, че прекъсва каскадата точно в началото, преди BMP6 да бъде засегнат.

Установено е, че използвайки Corin, ракът не се разпространява активно и не пролиферира в модела. Напълно е възможно това съединение може да бъде терапевтично средство, което може да бъде изключително ефективно в комбинация с други клинично одобрени лекарства за меланома.

Това би могло да изиграе роля за спирането на раковите клетки от разпространение и рецидив.

Установявайки, нови авангардни технологии като анализ на транскриптоми и протеоми и изгражда по-добър модел на метастазите се повдигат два въпроса, на които се чакат скоро отговори: как FAM83G в края на епигенетичната каскада, водеща до метастазиране, регулира вътрешната машина на клетъчната подвижност, която раковите клетки „отвличат“ за разпространение и дали самият FAM83G е жизнеспособна цел за предотвратяване на меланома от разпространение, може би чрез адювантни лекарства в комбинация с други молекулярно насочени терапии.

Освен това в ход са и изследванията и на други епигенетични „комплекси за изтриване“, като комплексите CoREST и NuRD, които могат да участват в развитието на метастатичен рак и резистентност към терапия.

Източник на информация:

1.https://medicalxpress.com/news/2021-11-zeroing-melanoma-molecular.html?fbclid=IwAR1THRoY_yQNmEKQAySPrHz4y03-mvOa8bo2zMvXwZAzzZESEJfWXJrIjrU

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака