Онкология и Изкуствен интелект

Витамин D намалява риска от развитието на колоректален рак при по- млади пациенти

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Колоректалният карцином (КРК, CRC) е третият най-диагностициран вид рак при мъжете и жените в Съединените щати и България (бел.ред.), а напоследък честотата му се увеличава и при млади хора.

Тази тенденция предизвика нов интерес за откриването му възможно най-рано (по възможност да е диагностициран при лица под 50 години). Скорошно проспективно проучване, публикувано в сп. Gastroenterology, показва, че по-високият прием на витамин D е бил свързан с по-малко случай на КРК с ранно начало при млади жени.

Проучването е анализирало данни от Nurses’ Health Study II (NHS II), което е дългосрочно проучване, базирано на въпросници, проследявайки над 94 000 жени по професия медицински сестри на възраст от 25 до 42 години, които предоставят актуализации за своята демография, начин на живот и медицинска информация на всеки две години.

Изследователският екип е идентифицирал 111 случая на ранно начало на КРК и 3317 полипи (известни предшественици на КРК), в кохортата на NHS II.

Отчетено е, че средният прием на витамин D е бил 372 IU/ден. Жените под 50 години с по -висок прием на витамин D са били склонни да показват по-нисък ИТМ, да са по -склонни да бъдат физически активни и да имат здравословен хранителен режим, отколкото колежките им с по-нисък прием на витамин D.

Високият витамин D също е бил свързан с намалената употреба на алкохол и цигари, консумацията на червено месо и увеличената употреба на аспирин и мултивитамини.

Изследването е имало достъп до информация, както на хранителния, така и до допълнителния прием на витамин D. Въпреки че и двата източника са свързани с ранно начало на КРК, витамин D, усвоен предимно от млечни продукти, е бил свързан с по-малък риск от развитие на КРК с ранно начало.

Изследването показва подобна връзка и с полипите.

Изследователите все пак отбелязват ограниченията на изследването, включително ниския брой случаи като заключават, че по-високият общ прием на витамин D е бил свързан с намален риск от ранно начало на КРК. Те също така предполагат, че предотвратяването на дефицита на витамин D е много важно за младите жени, особено при тези с висок риск от развитие на КРК.

И накрая, авторите посочват, че тези констатации могат да доведат до нова, евтина стратегия с нисък риск за превенция на КРК при млади жени.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/cancer/21095/vitamin-reduces-risk-early-onset-colorectal-cancer?fbclid=IwAR3VuY9Y5Ck-5abqgqaHqY8BgOHBrevumRxJoxSB7x9RsSQ8TrR4GSkFwMY
2.https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(21)03235-2/fulltext

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости