Онкология и Изкуствен интелект

Видове лечения на раковата болка

I.Bivolarski
I.Bivolarski
29.09.2019

Ако Вие или Ваш близък страда/те от болка предизвикана от онкологично заболяване, може да сте забелязал/и, че понякога болката е много трудна за лечение и силно травмираща и депресираща за пациента.

Повече информация: Болка при онкоболни

Предписаните лекарства не помагат или не помагат в пълния си обем, за които са предназначени, което от своя страна води до още по-силен болков тласък. Когато имаме подобен проблем, можем да говорим и за пробив на болката, които трябва да бъда моментално овладян.

Това за съжаление понякога е трудна задача.

Обикновенно при това положение се стига до заменянето на едни лекарства с други или малка корекция в приеманите досега лекарства със съмнителна ефективност.

Болката си продължава, което мъкне след нея и един куп странични или нежелани ефекти свързани с приема на обезболяващи лекарства.

Обикновенно се стига до момент, при който лекуващия лекар изписва така наречениео опиоидни аналгетици, които се смята, че трябва да повлияят силната болка.

Когато и техния ефект се изчерпи или започне да става незадоволителен (дори и при чистия морфин), то тогава е добре да се обърнете към лекар, който да изследва и определи точния път на болката, нейната сила и произход и след това да Ви насочи към най-подходящото лечение, което да я спре веднага.

ТУК можете да научите повече за: Механизъм на раковата болка

Ето и някой видове лечения, които могат и трябва да се използват за премахване на болката при онкоболни пациенти:

1) Лекарствената терапия- тук трябва да бъдат използвани и трите стъпала за обезболяване на СЗО при обезболяването

2) Интратекална лекарствена терапия;

3) Вертебропластика и кифопластика;

4) Някой полезни интервенционни терапии като: кордотомия, блок на целиакалния сплит, интратекална невролиза и някой техники служещи си с ултразвук;

5) Химиотерапията и лъчетерапия за облекчаване на болката;

6) Невромодулация или невродеструкция;

7) Психологичски методи за помощ;

8) Радиочестотна аблация

9) Талатотомия

10)  други техники.

Всеки един от по-горе изброените методи трябва да бъде много внимателно дискутиран с лекар стриктно занимаващ се с приложението му в тази област. 

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Обезболяване