Онкология и Изкуствен интелект

Увреждане на функцията на щитовидната жлеза след химиолечение

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.09.2019

Ако сте онкопациент и Ви предстой лечение на основното заболяване, то трябва да бъдате предупредени, че след провеждането му можете да получите проблеми с щитовидната жлеза. При започването на химиолечение е добре да съобщите на лекуващия Ви лекар ако някога сте страдали от някакво заболяване на щитовидната жлеза.

Трябва също така да знаете, че проблеми с жлезата могат да възникнат не само след лечение с цитостатична химиотерапия, но и след лечение с таргетна и имунотерапия.

Затова е необходимо периодично изследване на щитовидните хормони. То ще Ви покаже дали няма проблем, който да обсъдите с лекуващия лекар.

Как химиотерапията и лъчетерапията влияят на функцията на щитовидната жлеза?

Статистически повечето проблеми с щитовидната жлеза се случват в рамките на пет години от завършването на лечението на рака, за някои хора проблемите с  щитовидната жлеза могат да се появят и десетилетия след лечението.

Видове проблеми с щитовидната жлеза

Пациентите, които се лекуват от рак, могат да развият някой от следните проблеми с щитовидната жлеза като късен ефект от лечението:
Това са:
1.Хипотиреоидизъм, който е неактивна щитовидна жлеза;
2.Хипертиреоидизъм, който е свръхактивна щитовидна жлеза;
3.Доброкачествено или злокачествено разрастване на жлезата;
4.Гуша, (което си представлява уголемяване на щитовидната жлеза).

Кое състояние ще се развие, за съжаление не може да се отговори!

Намаление на активността на щитовидната жлеза, вследствие от лъчетерапия
Лъчетерапията, проведене на глава и шия, може да повлияе на щитовидната жлеза, намалявайки нейната функция. Лъчетерапията оказва огромно влияние  върху клетките на жлезата, унищожавайки и променяйки много от тях. Понякога ЛТ може да прични и хронично възпаление.

Този ефект на лъчетерапия обикновено се проявява години след лечението, средно след около 2–7 години по-късно, в зависимост от дозата и продължителността на лечението.

Половината от пациентите, които получават лъчетерапия, могат да имат някакъв проблем с щитовидна жлеза.

Симптоми

Признаците и симптомите на проблеми с щитовидната жлеза зависят от вида на проблема с щитовидната жлеза. Както беше споменато, не може да се прогнозира какъв ще е възникналия проблем. Затова ще изброим проблемите, които могат да възникнат като такива.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът се появява, когато щитовидната жлеза не образува достатъчно хормони. Признаци и симптоми на хипотиреоидизъм са:

1.Поява на дрезгав глас;
2.Проблеми с концентрацията;
3.Слабост;
4.Усещане за студ през цялото време;
5.Подпухналост по лицето и ръцете;
6.Покачване на тегло;
7.Суха кожа;
8.Чуплива коса и нокти;
9.Чувство на умора;
10.Чувство на тъга или депресия;
11.Промени в настроението;
12.Запек;
13.Забавяне на нормалния растеж при децата;
14.Мускулни и ставни болки;
15.Забавен пулс;
16.Ниско кръвно налягане;
17.Високо ниво на холестерол;
18.Ниска толерантност към упражнения, защото се появява умора или задух дори по време на леко упражнение;
19.Базедовата болест.

Хипертиреоидизмът се появява, когато щитовидната жлеза започне да отделя твърде много хормони. Признаци и симптоми на хипертиреоидизъм са:

1.Нервност;
2.Безпокойство;
3.Зависимост от настроения
4.Проблеми с концентрацията;
5.Чувство на умора;
6.Слабост;
7.Треперещи ръце или цялостно треперене на тялото;
8.Бърз или нередовен сърдечен пулс;
9.Повишено изпотяване;
10.Усещане за топли вълни;
11.Диария;
12.Отслабване;
13.Нередовна менструация;
14.Изпъкналост на очите;
15.Подуване на шията;
16.Ниска толерантност към упражнения;
17.Проблеми със съня;
18.Повишен апетит;
19.Гуша.

Лекарства, които могат да причинят подобни странични ефекти, включват:

1.Бекскар

2.Gleevec / Glivec

3.Recentin

4.Sprycel

5.сутент

6.Tasigna

7.Targretin

Традиционна химиотерапия (прилагана чрез медикаменти като Cytoxan, Neosar, Metotrexate, Adrucil, Carac, Efudex, Navelbine, Adriamycin, Caelyx, Myocet, Blenoxane,  Velban, DTIC-Dome, Prednisolone, Matulane, Natulan, Indicarb, Oncoarcas, Oncoarb , Етопофос, Топосар, Еленс, Кселода, Елоксатин, Левковорин, Нолвадекс, Генокс,  Тамифен) също могат да повлияят на функцията на щитовидната жлеза.

Освен това лекарствата, модулиращи имунната система (включително интерлевкин-2, интерферон-алфа, таломид и Revlimid), също могат да причинят неадекватна функция на
щитовидната жлеза. Ако възникне проблем с щитовидна жлеза, когато пациентът се лекува с този тип лекарства, това обикновено се случва около 4 месеца  след започване на лечението.

Например ипилимумабът влияе на щитовидната жлеза индиректно, като задейства автоимунно разрушаване на хипофизната жлеза, което пък води до понижаване на  TSH и причинява недостатъчност на щитовидни хормони.

Как да се диагностицира след лечение

Проблемите с щитовидната жлеза могат да се появят във всеки един момент. Възникването им може да е от няколко седмици до няколко десетилетия след лечението на раково заболяване. Зависи от вида на терапията, дозировката и продължителността на лечението, както и от индивидуалните генетични предразположения на конкретния човек.

Винаги провеждайте консултация с лекуващия Ви лекар относно опасността от увреждане на щитовидната жлеза, ако Ви предстой провеждането на какъвто и да е вид лечение!

Източници на информация:

1.https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/childhood-cancer-information/watching-for-late-effects/thyroid-problems/?region=qc
2.Cancer.gov
3.Cancer.net

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции