Онкология и Изкуствен интелект
Папиларна фиброеластома

Три чаени лъжички зехтин дневно намаляват риска от рак на гърдата

I.Bivolarski
I.Bivolarski

В рамките на Месеца за борба с рака на гърдата беше изготвен доклад за ролята на зехтина в превенцията на това заболяване.
Счита се, че консумацията на около 30,5 грама зехтин на ден (еквивалентни на около три чаени лъжички) предпазва жените от рак на гърдата.

В статия, публикувана на уебсайта на Университетската болница- Медипол, се посочва, че зехтинът е важна част от средиземноморската диета, помагащ за намаляване на риска от рак, хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания и стрес. Отбеляза се също, че средният жител на средиземноморието консумира до 15 килограма зехтин
годишно.

Зехтинът е богат на витамин Е и антиоксиданти, които защитават кожата, забавят стареенето и поддържат косата здрава. Полезен е и при запек като стимулира храносмилането и прочиства червата.

Има и разбира се предупреждения, че прекомерната консумация на зехтин има и негативни последици. Ако консумирате 2000 калории на ден, тогава 200-300 калории (еквивалентни на две супени
лъжици) са достатъчни да бъдат от зехтина.

Консумацията на зехтин е свързана с намален риск от рак на гърдата, според проучване от 2015 г., публикувано в JAMA Internal Medicine.

Проучване, публикувано в Harvard Health, е установило, че възрастните испанки, които консумират традиционна средиземноморска диета с екстра върджин зехтин, имат по-нисък риск от рак на гърдата.

Изследователите са разгледали три различни групи жени: в първата са били включени тези, които консумират средиземноморска диета с добавен зехтин, втората е включвала тези, които следват същата диета, но добавят и ядки към нея, а в третата са били включени жени, които са намалили приема на мазнини.

В проучването са участвали общо 4300 жени на възраст от 60 до 80 години.

По време на периода на изследването, продължил пет години, са били диагностицирани 35 случая на рак на гърдата. Било е отбелязано, че жените, които следват средиземноморска
диета с добавен зехтин, имат 62% по-малко вероятност да развият рак от тези, които просто намаляват приема на мазнини.

Въпреки това, трябва да се отбележи, че докато зехтинът изглежда помага за намаляване на риска от рак на гърдата, той не е панацея, тъй като има много фактори,
които допринасят за развитието на рак на гърдата.

Необходими са повече изследвания

Според мета-анализ, редовната консумация на зехтин намалява риска от рак на гърдата, вероятно поради високото му съдържание на мононенаситени мастни киселини и
полифеноли.

Досега е имало повече от десет проучвания, резултатите от които са били публикувани в научното списание The British Journal of Nutrition.

Всички открития сочат за възможна връзка между консумацията на зехтин и рака на гърдата, но като се има предвид ниското ниво на доказателства, са необходими повече изследвания с по-добра оценка.

Източник на информация:

1.Ал Джазира (Катар)

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости