Онкология и Изкуствен интелект

Tест за урината може да разкрие рак на белия дроб в ранен стадий

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Ракът на белия дроб е най-смъртоносният рак в света, до голяма степен защото толкова много пациенти се диагностицират в късен стадий.

Скринингът на повече пациенти може да помогне, но нивата му остават критично ниски. В Съединените щати само около 6% от хората, отговарящи на условията, се подлагат на скрининг, според Американската белодробна асоциация. В сравнение нивата на скрининг за рак на гърдата, шийката на
матката и колоректален рак, надхвърлят 70%.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT,Кеймбридж, Масачузетс), са разработили наносензори, които са насочени към протеини на рака на белия дроб и могат да бъдат доставени чрез инхалатор или пулверизатор, според изследване, публикувано този месец в Science Advances. Ако
сензорите засекат тези протеини, те произвеждат сигнал в урината, който може да бъде открит с хартиена тест лента.

„Това е по-сложна версия на тест за бременност, но е много лесна за използване“, каза Qian Zhong, PhD, изследовател от MIT и съавтор на изследването.

Понастоящем единственият препоръчван скринингов тест за рак на белия дроб е Компютърната томография с ниска доза. Но не всеки има лесен достъп до съоръжения за скрининг, каза другият съ-водещ автор Едуард Тан.

„Нашият фокус е да предоставим алтернатива за ранно откриване на рака на белите дробове, която не разчита на ресурсоемка инфраструктура“, отбеляза Тан. „Повечето развиващи се страни нямат такива ресурси“ – и жителите в някои части на Съединените щати също нямат лесен достъп, обобщи той.

Как действа

Сензорите са полимерни наночастици, покрити с ДНК баркодове, къси ДНК последователности, които са уникални и лесни за идентифициране. Изследователите са конструирали частиците да бъдат насочени от протеазни ензими, свързани с белодробен аденокарцином в стадий I. При контакт протеазите отцепват участъците в молекулата, които си проправят път в кръвта и се екскретират в урината. Тест лентата може да ги открие, разкривайки резултати около 20 минути от момента, в който е потопена в урината.

Изследователите са тествали тази система при мишки, генетично модифицирани да развиват човешки белодробни тумори. Използвайки аерозолни пулверизатори, те доставят 20 сензора на мишки с еквивалент на рак в стадий I или II. Използвайки алгоритъм за машинно обучение, те са идентифицирали четирите най-точни сензора. Със 100% специфичност тези четири сензора показват чувствителност от 84,6%.

Източник на информация:

https://www.medscape.com/viewarticle/how-simple-urine-test-could-reveal-early-stage-lung-cancer-2024a10001ib?ecd=soc_fb_240121_mscpedt_news_mdscp_lungcancer&form=fpf

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака