Онкология и Изкуствен интелект

Системата за изображения с Изкуствен интелект може да разбере дали има ректален рак

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Какво се случва след като пациентът се подложи на химиотерапия и облъчване за рак на ректума?
Как лекарите да знаят дали цялата злокачествена тъкан е била унищожена?

Изследователите от Университета във Вашингтон в Сейнт Луис са разработили начин да отговорят на тези въпроси, използвайки иновативна комбинация от фотоакустична микроскопия, ултразвук и невронни мрежи с изкуствен интелект за „дълбоко обучение“.

Тази нова система, наречена PAM/US, позволява на лекарите да откриват наличието на остатъчни тумори в ректалната тъкан, дори да диференцират раковите клетки от други тъканни аномалии като белези, например.

Системата PAM / US, е съчетана с невронна мрежа за дълбоко обучение, и има голям потенциал да идентифицира по-добре пациентите, подходящи за неоперативно лечение и да подобри качеството на живот на пациентите.

Ако може да се разбере дали след лъче- и/или химиотерапия, кои пациенти могат да имат добър отговор без остатъчни тумори, то пациентът може да избегне операция. Това е огромен скок напред в стандарта на грижа за тези пациенти с неметастатичен рак на ректума, много от които се нуждаят от инвазивни последващи процедури след ракови терапии.

В проучването се описва, как техниката ще бъде използвана в клинична обстановка. На пациент под анестезия, например би му се поставила сонда в ректума. Там с помощта на въртяща се глава се правят серия от изображения на 360 градуса около вътрешната ректална стена.

Комбинацията от предавани ултразвук и фотоакустични вълни улавя сложни детайли в подлежащата васкулатура (кръвоносна система) на ректума и всеки туморен растеж. Цялата процедура отнема около 20 минути.

След това тези изображения се подават в изчислителна система, базирана на AI, която черпи от библиотека от над 2000 изображения, заснети от пациенти с рак на ректума, за да се постави диагноза. Установено е, че алгоритъмът е силно чувствителен, като правилно прогнозира раковия статус на 100 процента от пациентите с рак на ректума.

Като следваща стъпка екипът планира да разшири валидирането на новата си платформа, като проведе по-мащабно клинично проучване при пациенти с рак на ректума, които вече са били подложени на химиотерапия и лъчетерапия.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/clinical-and-molecular-dx/20177/ai-powered-imaging-system-tell-patient-cancer-free?fbclid=IwAR2YrRckZ3DkqwMANJQiTef8ugJ6UXZclvyhGMjTieYzLKcjPZz9uGI8Dp8

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости