Свързан ли е излишъкът от фруктоза с Хепатоцелуларният карцином?
Хепатоцелуларният карцином (известен още като рак на черния дроб) представлява постоянно нарастващ проблем в западния свят. И докато по-големия дял от случаите е свързан с консумацията на алкохол, то ракът на черния дроб, зависим от безалкохолно чернодробно заболяване, продължава да нараства.
Западния начин на живот и начин на хранене се различават от много други части на света. Често повечето от нас ядем в излишък големи количества захар.
Фруктозата е една такава захар и сега няколко проучвания я свързват с увеличената на честота на хепатоцелуларен карцином. Ново проучване се опитва да проучи, как
фруктозата повлиява хепатоцелуларния карцином, както in vitro така и in vivo.
Хипотезата е, че честотата на зависимия от фруктоза хепатоцелуларен карцином може да бъде свързана с пътищата за синтез на пентозо-фосфат и серин към глицин. Пентозо-фосфатния път генерира критично важни молекули за няколко системи (нуклеотидни прекурсори, NADPH и други пентозни захари).
Пътят на синтез на серин към глицин е подобен по този, при който се произвеждат основни прекурсори, а двата пътя вървят заедно с гликолизата при производството на енергия, която много видове рак използват. Това кара някои учени да вярват, че свръхактивирането може да засили гликолизата и да подпомогне по-бързия растеж на рака.
Това проучване се фокусира върху изследването, как фруктозата повлиява растежа на хепатоцелуларните карциномни клетки in vitro и in vivo.
Екипът също така е тествал и инхибитор на пентозо- фосфатния път, наречен Physcion и инхибитор на пътя на синтез на серин към глицин, наречен NCT-503, за да се определи дали някой от тях може да доведе до противоракови ефекти.
Първоначалното тестване е показало, че хепатоцелуларните карциномни клетки, всъщност растат по-бавно в присъствието на излишък от фруктоза. По-късен анализ е показал, че фруктозата може да увеличи апоптозата. Инхибирането на пътя за синтез от серин към глицин с NCT-503 е нарушило растежа на раковите клетки в присъствието на фруктоза, като комбинираното
лечение е показало малко по-добри резултати. Инхибирането на пентозофосфатния път с Physcion е показало по-слаб ефект.
Това проучване ни показва, че фруктозата изглежда потиска растежа на хепатоцелуларен карцином, вместо да го насърчава. NCT-503 също успява да потисне растежа на хепатоцелуларния карцином, както in vitro, така и in vivo, като Physcion показва малко или почти никакво въздействие. Тези резултати противоречат на други изследвания, въпреки
че екипът не можа да обясни защо.
Заключение
В заключение, това изследване е първото, което използва диета с високо съдържание на фруктоза като средство за манипулиране на метаболитната среда на растежа на тумора на HCC.
Източник на информация:
1.https://www.labroots.com/trending/cancer/18946/excess-fructose-cause-liver-cancer?fbclid=IwAR3LrCMiDg_8n4335B-MHNR0mKl1LAv_PiGc-7xycIVZH803fVI3fapD-hQ