Онкология и Изкуствен интелект

Чувство за студенина в крайниците след химиотерапия

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Постоянно чувство за студенина след химиотерапия

Ако провеждате химиотерапия поради поставена онкологична диагноза, то трябва да бъдете предупредени, че можете да получите някой странични реакции от приложението ѝ.

Такава странична реакция може да бъде чувството за студенина в крайниците и втрисането.

Те могат да започнат веднага след проведеното лечение и в рамките на определено време след нея.

Имайте предвид, че подобни усещания могат да бъдат предизвикани и от приложението на таргетна и имунотерапия терапия.

Симптоми

Обикновено оплакванията на пациентите започват след приложението на лекарствения препарат.  Те могат да усетят силна „студенина“ и втрисане непосредствено след вливането на лекарството.

Пациентите съобщават за „разливане“ на студенината по крайниците, в редки случай и за подобно усещане на студенина в гръдния кош.

Напълно е възможно да възникне и неконтролируемо треперене, което да се придружено с лек задух или много леки болки в областта на гръдния кош и корема. В някой случаи може да има зачервяване по лицето и крайниците, както и оплаквания от гадене и повръщане.

Като цяло материите отделени от повръщането могат да са бели на цвят, основно слюнка и слуз. Измерената температура може да е под 36 градуса.

Пациентите са уплашени и силно притеснени от така създалата се ситуация, особено тези при които се получава за пръв път.

Диференциална диагноза

В случай на силно неконтролируемо втрисане с появата на студенина по крайниците е добре да се разбере дали не са били приемани и други медикаменти от пациента.

Така например препрати за кръвно налягане (особено когато са „чупени“ таблетки) могат да дадат такива оплаквания като студенина и втрисане.

Съществува и вероятност просто пациента да си е „конституционно“ със студени крайници като човек или поради някаква „физиологична“ причина!

Напълно е възможно да е реакция на нервна основа, която да се е отключила по-време на онкологичното лечение.

Винаги трябва да се мисли за появата на алергична реакция!

Ако имате подобни оплаквания, които са се появили в домашни условия веднага трябва да уведомите лекуващия Ви лекар!!!

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции