Онкология и Изкуствен интелект

Странични ефекти от имунотерапията

I.Bivolarski
I.Bivolarski
30.09.2019

Чуйте статията в Звуковия файл за Страничните ефекти от Имунотерапията

Ако провеждате имунотерапия може да очаквате появата на някой странични лекарствени ефекти!

⊕ ВАЖНО! Можете да получите веднага Ръководството за пациенти: Странични и нежелани действия по време или след химиотерапия, имунотерапия и таргетна терапия 2019 г. пишете на bivolarski@cancer.bg и ще Ви бъде изпратено по е-поща.

Тук можете да прочетете и за често срещани странични ефекти от страна на химилечението!

Различните видове имунотерапия могат да предизвикат различни странични ефекти. Много странични ефекти зависят от вида на лечението, вида и местоположението на рака, както и от общото здравословно състояние на човек.

Преди започване на имунотерапията, консултирайте се с Вашия лекар за възможните странични ефекти на Вашето специфично лечение.

Лечението на нежеланите реакции по време на имунотерапията е важно за Вашето здраве, така че не забравяйте да кажете на лекуващия Ви лекар веднага, ако имате някакви съмнения за появата на странични ефекти.

Кажете им за всички нови, продължаващи или влошаващи се проблеми, които имате, колкото е възможно по-скоро, дори и да не смятате, че това е сериозно или не сте сигурни дали е свързано с имунотерапията, която провеждате.

Ето и някой от по-честите странични ефекти от имунотерапията:
Те могат да включват:

1.Кожни реакции

Червенина по кожата, както и появата на мехури и сухотата са често срещани реакции при имунотерапията. Кожата по върховете на пръстите може и да се напука. Кожата може също да стане и по-чувствителна към слънчевата светлина. Много леко надраскване може да я разкъса, което пък от своя страна я прави по-предразположена към инфекции.

Възпаленията около ноктите могат да причинят болката. Когато Ви се провежда какъвто и да е вид имунотерапия, трябва да прочетете повече за нея и управлението ѝ в интернет.

2.Грипоподобни симптоми

Умората (или чувството за умора), повишената температура, втрисането, слабостта, гаденето, повръщането, замаяността, болки по тялото, както високо или ниско кръвно налягане са всички едни възможни странични ефекти на имунотерапията.

През времето на приложение, трябва да знаете, че е много е важно да останете хидратирани при появата на тези симптоми и да потърсите лекарска помощ, ако възникнат някакви оплаквания. Говорете с вашия лекар, как да се справите с тези странични ефекти ако се появят.

Много от тях  ще изчезнат сами, но други могат да бъдат много сериозни и да изискват незабавно лечение и дори постъпване в болнично заведение.

Други възможни странични ефекти, които може да получите са:

1.Мускулни болки

2.Задух

3.Подуване на краката

4.Главоболие

5.Наддаване на тегло поради задържането на течност

6.Диария

7.Хормонални промени- включително хипотиреоидизъм

8.Кашлица

Важно е да се отбележи, че може да има и други странични ефекти, които не са изброени тук.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции