Онкология и Изкуствен интелект

Слабост в долните крайници при рак на простатата

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.09.2019

От какво се причинява и какво представлява слабостта в долните крайници при рак на простатата?
Ако сте онкоболен пациент с поставена диагноза рак на простатата то е напълно възможно от време на време да имате оплаквания от силна слабост в долните крайници. Това е често срещано оплакване, особено при пациенти с напреднало заболяване, които провеждат и някакъв вид лечение.

Самите пациенти в някой случаи съобщават, че тази слабост е започнала доста преди да се постави диагнозата- рак на простатата. Прогресирането на  слабостта е неприятно усещане, което може да се наблюдава при повече от 70% от пациентите с рак на простатата.

В много редки случаи, пациентите съобщават и за изтръпване по долните крайници заедно с усещането за слабост.

Трябва да се има предвид, че пациентите с рак на простатата са голяма и разнородна група пациенти, повечето от които са е напреднала възраст.

Комбинацията с заболяването дава чести оплаквания като слабост (не са в долните крайници) които понякога така или иначе са щели да се появят при тези пациенти. Ние ще се съсредоточим само върху тези с онкологично заболяване на простатата.

Когато обсъждаме появата на слабост в долните крайници то трябва да имаме предвид и в коя група попада пациентът.

При пациентите с метастатично заболяване и приемащи хормонотерапия слабостта е много често наблюдавана, докато при пациенти в ранните стадии на заболяването може да отсъства изцяло.

Затова е важно да се отбележи, дали въобще пациентът провежда някакво лечение. То е също водещ фактор за появата на слабостта. Както беше споменато пациентите, които са в IV-ти стадии на своето заболяване са диагностицирани с костни метастази, които имат негативни отражение върху качеството на живот като цяло.

Когато имаме костно метастатични заболяване при рак на простатата, е важно да се отбележи къде се намират метастазите по костите. Това ще ни упъти за евентуалната причина за появата на слабостта в долните крайници.

Костни метастази, които притискат гръбначния мозък в неговия канал е най-вероятно да дадат такива оплаквания.

Те са и нещото, което рязко понякога може да влоши качеството на живот при тези пациенти. Тези симптоми са свързани с разпространение на рака на простатата и притискане на гръбначния мозък.

Най-честото място  за метастази в костите при пациенти с рак на простатата е гръбначният стълб, следван от бедрената кост, таза, ребрата, гръдната кост и черепа.

В резултат на това ракът на простатата е на второ място след рака на белите дробове като причина за метастатична компресия на гръбначния мозък при мъжете.

Симптоматичните лумбални и шийни метастази се развиват съответно при 27% и 6% от пациентите с простатата.

Оплаквания от слабост в долните крайници могат да се появят почти веднага или малко след проведено лъчелечение и химиотерапия (по-рядко) на простатата. Ако провеждата хормонолечение, то е напълно възможно да имате такова оплакване в 90% от случайте.

Освен от слабост в долните крайници пациентите с рак на простатата имат и оплаквания като: проблеми с пикочния мехур и ректума.

Съобщават и за болка в гърба и малкия таз. Всички тези оплаквания са свързани по един или друг начин с основното заболяване и трявба да бъдат основно наблюдавани от лекуващия лекар.

Ето и някой от основните оплаквания на тези пациенти:

1.Обща слабост;
2.Слабост в долните крайници;
3.Болка в гърба и ребрата;
4.Изпускане по малка и голяма нужда;
5.Проблеми с ерекцията;
6.Отслабване на тегло;
7.Чувство на депресия и отчаяние;

Ако имате подобни оплаквания или забележите част от тях при пациенти с рак на простатата, веднага се обърнете към лекуващия лекар за съвет, какво да правите в този случай.

Източник на информация:

  1. https://prostatecancernewstoday.com/weakness-or-numbness/
  2. https://prostatecanceruk.org/prostate-information/advanced-prostate-cancer/advanced-prostate-cancer-managing-symptoms
  3. https://www.webmd.com/prostate-cancer/guide/understanding-prostate-cancer-symptoms
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5778907/
   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции