Онкология и Изкуствен интелект

Какво представлява Саркома на Капоши?

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.01.2020

Саркомът на Капоши (СК) представлява вид рак, който може да образува „туморни маси“ по кожата, лимфните възли или по други органи.

Кожните лезии обикновено са със сив до  виолетов цвят. Те могат да възникнат поединично в определена област или да бъдат широко разпространени из тялото. Лезиите могат да бъдат, както плоски така и повдигнати.

Човешкият херпесвирус 8 (HHV8) се открива в лезиите на почти всички засегнати пациенти.

Рисковите фактори включват лоша имунна функция, в резултат на някакво заболяване, приложение на специфични лекарства и/или хроничен лимфедем.

Описани са четири подтипа: класически, ендемичен, свързан с имуносупресвна терапия и епидемичен.

Класическия Сарком на Капоши има склонност да засяга по-възрастните мъже, бавно расте и може да засегне краката. Ендемичният Сарком на Капоши се среща при млади и възрастни мъже в Африка и като цяло може да бъде по-агресивен.

СК, свързан с имуносупресивна терапия, обикновено се среща при хора след трансплантация на органи и засяга най-вече кожата.

Епидемичния Сарком на Капоши се среща при хора със СПИН.

Епидемиология

С намаляването на смъртността сред хората с ХИВ/СПИН, получаващи нови лечения през 90-те години, процентът и тежестта на епидемията СК също намалява.

Патология

Въпреки името си, като цяло СК не се счита за истински сарком, (който е тумор, произтичащ от мезенхимна тъкан). Хистогенезата на СК си остава спорна и до днес.

Той може да възникне като рак на лимфния ендотел като образува съдови канали, които се запълват с кръвни клетки, придавайки на тумора характерния вид на „синина„.  KSHV протеините се откриват равномерно в раковите клетки при СК.

Симптоми

Лезиите при Саркома на Капоши са на вид като възли или петна, цветът на които може да бъде: сив, червен, лилав, кафяв или черен. Обикновено са папулозни.

Те обикновено се намират по кожата, но разпространението им на друго място е често срещано, особено в устата, стомашно-чревния тракт и/или дихателните пътища. Ако лезиите са разположени по краката пациентите съобщават за усещания като: парене, изтръпване и сърбеж, които обикновенно трудно отминават. Като цяло СК може да представлява трудност за дисгностициране, което от своя страна да забави пациентите по отношение на започване на лечението им.

Растежът може да варира от много бавен до експлозивно бърз.

Кожа

Често засегнатите области включват долните крайници, гърба, лицето, устата и гениталиите. Лезиите обикновено са както е описано по-горе, но понякога могат да бъдат подобни на плака (често на ходилата на краката) или дори да ранички (с разпадне) по кожата. Може да се насложи и някаква инфекция.

Свързаното с това подуване може да бъде или от локално възпаление, или от лимфоедем (запушване на лимфните съдове от лезията).

Уста

В устната кухина най-често се засяга твърдото небце, последвано от венците. Лезиите в устата могат лесно да се увредят при дъвчене.

Понякога кървят и върху тях може да се насложи вторична инфекция като така да попречат на храненето или говоренето.

Стомашно-чревния тракт

Саркома на Капоши може да се изяви и в стомашно-чревния тракт, поради причини свързани с трансплантация или СПИН и едновременно с това може да се прояви при отсъствие на засягане на кожата.

Стомашно-чревните лезии могат да бъдат „тихи“ и/или да причинят загуба на тегло, болка, гадене /повръщане, диария, кървене (или повръщане на кръв),
малабсорбция или чревна непроходимост.

Респираторен тракт

СК в дихателните пътища може да се прояви със задух, треска, кашлица, хемоптиза (кръвохрак) или болка в гърдите.

Диагноза

Диагнозата е чрез тъканна биопсия, докато степента на заболяването може да бъде определена чрез набор от медицински изследвания.

Източник на информация:

1.Sand, M; Sand, D; Thrandorf, C; Paech, V; Altmeyer, P; Bechara, FG (4 June 2010). „Cutaneous lesions of the nose“. Head & Face Medicine. 6: 7. doi:10.1186/1746-160X-6-7. PMC 2903548. PMID 20525327.
2.Collins English Dictionary – Complete and Unabridged, 12th Edition 2014. S.v. „Kaposi’s sarcoma.“ 3.Retrieved August 15, 2017 from http://www.thefreedictionary.com/Kaposi’s+sarcoma
Random House Kernerman Webster’s College Dictionary. S.v. „Kaposi’s sarcoma.“ Retrieved August 15, 2017 from http://www.thefreedictionary.com/Kaposi’s+sarcoma

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Саркоми