Онкология и Изкуствен интелект

Роля на колагена в развитието на рака на панкреаса

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Колагенът от тип I, произведен от свързани с ракa фибробласти, може да не насърчава развитието на рак, a вместо това да играе защитна роля в контрола на прогресията на  заболяването. Това ново разбиране се подкрепя от новите терапевтични подходи, които подсилват колагена, вместо да го потискат, според статия, публикувана в Cancer Cell.

Проучването е установило, че колагенът действа в туморната микросреда, като спира производството на имунни сигнали, наречени хемокини, които водят до потискане на антитуморния  имунен отговор. Когато колагенът изчезне, нивата на хемокините се увеличават и раковото заболяване започва са расте по-бързо.

Резултати от проучването

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, произвеждащ се от клас клетки, наречени фибробласти. Той се намира най-вече в костите, сухожилията и кожата.

Протеинът също така има и тенденция да се натрупва в и около туморите по време на развитието и растежа на рака, което кара изследователите да изказват хипотезата, че помага  за насърчаването на туморния растеж, на неговото метастазиране или лекарствена резистентност.

За да проучи тези възможности и да изясни ролята на колагена, изследователският екип е създадал модел при мишки, при който колагенът не се произвеждал от свързани с рак
фибробласти по време на развитието на рак на панкреаса. След генетично изличаване на колагена от тези клетки, наречени миофибробласти, повече от 50% от общия колаген е
отсъствал в туморната микросреда.

С намаляването на колагена, обаче растежът на рака на панкреаса се е ускорил, а общата преживяемост на мишките значително е намаляла, което предполага, че колагенът играе  важна роля за блокиране на прогресията на рака.

Изследователите искат да разберат, как колагенът влияе върху развитието на тумора. При тумори с намалено количество на колаген, раковите клетки произвеждат по-високи
нива на хемокини, за които е известно, че привличат супресорни клетки, получени от миелоидни клетки (myeloid-derived suppressor cells), вид имунни клетки, които потискат  антитуморния имунен отговор.

Всъщност изследователите са установили, че туморите с дефицит на колаген имат повече супресорни клетки, получени от миелоиди, и по-малко имунни клетки като Т-клетки и  В-клетки, които могат да предизвикат ефективен антитуморен отговор. Интересното е, че блокирането на сигналната активност на хемокините с таргетни терапии е обърнал
имунния профил при тези тумори и е забавил прогресията на тумора, връщайки го до ниво, подобно на това при контролите.

Източник на информация:

1.https://ascopost.com/news/march-2021/role-of-collagen-in-pancreatic-cancer-development

 

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Trial Wars