Онкология и Изкуствен интелект

Ретинобластом

I.Bivolarski
I.Bivolarski
27.09.2019

Ретинобластомът (Rb) е рядка ракова форма, която бързо се развива от незрелите клетки на ретината (тъканта в окото, която отговаря за усвояването на светлината). Той е най-често срещаният първичен злокачествен вътреочен рак при деца и се среща почти и изключително при тях.

Въпреки че повечето деца преживяват този вид раково новообразувания, те могат да загубят зрението си в засегнатото око (или очи) или дори да се наложи отстраняването му.

Почти половината от децата с ретинобластом имат наследствен генетичен дефект.

В други случаи той се причинява от вродена мутация в хромозома 13, ген 13q14 (ретинобластомен протеин).

Симптоми

Най-често срещаният и очевиден признак на ретинобластом е анормалния външен вид на ретината, наблюдавана през зеницата. Медицинският термин за това състояние е левкокория.

Други признаци и симптоми включват влошаване на зрението, червено и раздразнено око като при глаукома, както и забавено развитие.

Някои деца с ретинобластом могат да развият кривогледство (страбизъм). РБ  е често срещана находка в развиващите се страни.

В зависимост от позицията на туморите, те могат да бъдат видими, по време на обикновен очен преглед с помощта на офталмоскоп чрез, който може да се гледа през зеницата.

Отражението на „белите очи“ не винаги е положителна индикация за ретинобластом и може да бъде причинено същи и от лошо отражение на светлината или от други състояния като болест на Coats.

Наличието на „червено око“ на фотографии само в едното око, без другото, може да е признак за ретинобластом.

Основния симптом обаче е „бялото“ или „котешко око“ (левкокория).

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Карциноми