Онкология и Изкуствен интелект

Различия в употребата на медицински канабис при пациенти с и без рак

I.Bivolarski
I.Bivolarski
27.09.2019

Пацинетите със или без рак са по-склонни във времето да използват по-мощна форма на медицинска марихуана съдържащи все по-големи количества тетрахидроканабинол (ТНС), показва ново изследване на Kim et al , публикувано в Journal of Palliative Medicine.

Въпреки, че има нарастващ интерес към медицинския канабис, все още има оскъдни доказателства за ползите, рисковете и моделите на употреба на продуктите от марихуана при различните видове заболявания.

От 1996 г. насам 31 държави по Света са легализирали медицинска марихуана.

Изследователите  са анализирали данни от 11 590 мъже и жени в щата Ню Йорк, които са закупували и използвали продукти от канабис от лицензиран доставчик между януари 2016 г. и декември 2017 г.

Близо 2000 от пациентите (или 17,2% от общата група) имали раково заболяване.

Научни изследвания

Проучването е установило, че пациентите с ракови новообразувания и тези без са използвали различни дозина канабис с различни съотношения на тетрахидроканабинол (ТНС) и канабидиол (CBD).

Двете най-често срещани формулировки на мединска марихуана са съдържали THC и CBD, но при раковите пациенти е имало употреба на 20 пъти повече тетрахидроканабинол (THC) отколкото на канабидиол (CBD), докато при нераковите пациенти, съотношението е било обратното.

Пациентите с рак са били по-склонни да предпочитат форми на медицинска марихуана с по-високи количества тетрахидроканабинол (THC), която е могла да помогне за по-доброто облекчаване на симптомите на заболяването и страничните ефекти от лечението, включително хронична болка, загуба на тегло и гадене.

За разлика от тях, марихуаната с по-високи стойности на канабидиол (CBD), които са показвали, че намаляват гърчове и възпаление в други изследвания, са били по-популярни сред хората без рак, включително при тези с епилепсия и множествена склероза.

Пациентите с рак също са били по-склонни да предпочитат приемането на маслени капчици (oil drops), съдържащи медицинска марихуана под езика, отколкото използването на изпаряваща се форма (vaporized form) на медицинска марихуана.

През 2-те години на проучването, изследователският екип е установил, че всички пациенти са увеличавали дозата на тетрахидроканабинол (ТНС) с приблизително 0,20 mg на седмица.

Проучването предоставя ценна нова информация за това как пациентите с ракови новозаболявания използват марихуаната.

Поради липсата на достатъчно силни данни от клинични изследвания за медицинската марихуана, идентифицирането на моделите за употреба може да предложи някакво усещане за яснота, за това как да се консултират пациентите, които идват с въпроси за използване на медицинска марихуана и какво може или не може да им помогне

Изследователите предупреждават, че техните данни не са включвали някакъв конкретен вид рак, който пацинетите са имали, както и за това дали марихуаната е била използвана за симптоми, несвързани с рака.

Изследователите казват, че след това проучане планират да получат и по-подробна информация за това как медицинската марихуана влияе на реакцията на хората към терапията и функционалния статус на различни етапи от тяхното заболяване, както и рисковете на страничните ефекти от лечението.

Освен това профилите на други канабиноиди, освен тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD) в медицинските продукти на марихуана, все пак изискват по-нататъшни изследвания и оценка.

Източник на информация:

1.Differences in Medical Cannabis Use in Patients With and Without Cancer

2.Patterns of Medical Cannabis Use among Cancer Patients from a Medical Cannabis Dispensary in New York State

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Алтернативни лечения