Онкология и Изкуствен интелект

Разделяй и владей: Стратегията на тумора

I.Bivolarski
I.Bivolarski
28.09.2019

Изследователи подкрепени от Националната научна фондация на Швейцария (Swiss National Science Foundation) са открили как агресивните туморни клетки могат да нахлуят в здравата тъкан в най-ранен етап на развитието на самия тумор.

Изследването разкрива нови начини за атакуване на рака от корен.

Когато нормалните клетки на тялото излязат от контрол, е напълно възможно да се образува тумор, който в крайна сметка да доведе до рак.

Учените се опитват, да разберат как точно тези клетки успяват да се освободят от контрола на организма.

Екипът на Едуардо Морено, (професор в Института по клетъчна биология в Берн) е открил, че има механизъм, известен от развитието на ембрионите (в техните най-ранни фази), който играе важна роля в най-ранните етапи от развитието на тумори при възрастни (*).

Като част от проекта финансиран от SNSF, учените са успели да заснемат клетките на развиваща се плодова мушица под микроскоп за няколко часа.

Генетично модифицираните плодови мушици пренасят изкуствено активиран ген, наречен Мус, за който е известно, че участва в образуването на тумори.

Генът сам е бил напълно достатъчен да предизвика анормални клетки да се делят по-активно, като се промъкне между здравите клетки, убивайки ги и по този начин да заеме тяхното място.

Това представлява неочаквания механизъм на нахлуването в тъканите при първата фаза от развитието на тумора.

Образец за повечето ракови заболявания

„Активирането на туморните гени дава на клетките специални механични свойства, които им помагат да се смесят с нормалните клетки, като ги обграждат и в крайна сметка ги убиват доста ефективно“, казва Роман Лавяр.

„Този инвазионен механизъм е известно, че е активен по време на ембрионалното развитие, когато клетките се пренареждат при последващите трансформационни процеси в тялото.

Сега показахме, че клетките са способни да използват една и съща програма, за да се намесят в здрава тъкан,“ заявява Морено.

„Разделяй и владей“, е известна военна стратегия и пасва идеално на наблюдаваните процеси. По този начин изследователите описват поведението на агресивните клетките.

Механизмът може да обясни най-ранните фази на туморното развитие при повечето видове рак, но е различен от инвазионните механизми на метастазиране в по-късните фази.

„Ние бяхме в състояние да наблюдаваме механизма при плодовите мухи (pupas).

Плодовата мушица бе избрана като модел, тъй като тя може лесно да бъде модифицирана генетично.

Тъй като какавидата не се движи, а и е прозрачна, тя е идеална за наблюдение под микроскоп“, казва Морено.

Около 90 процента от всички ракови заболявания се формират в лигавицата на тъканите (като епителната), заснети при pupas, като тези на дебелото черво, кожата или млечната жлеза.

Манипулирания Мус-ген е най-често нерегулиран в тумори.

Посочения механизъм би могъл да се прилага за много видове рак и да помогне на учените да намерят нови стратегии за предотвратяване на образуването на тумори още в най-ранното им развитие, преди да са причинени много щети.

Източници на информация:

Divide and rule: A tumor’s strategy

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150819132915.htm

Journal Reference:

  1. Romain Levayer, Barbara Hauert, Eduardo Moreno. Cell mixing induced by myc is required for competitive tissue invasion and destruction. Nature, 2015; DOI: 10.1038/nature14684

http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature14684.html

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости