Онкология и Изкуствен интелект

Рак по време на бременност

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Развитието на раково заболяване по време на бременност е рядкост. Но когато се случи, неговото лечение може да се окаже сложно за майката и за лекуващия я екип.

Самият рак още по-рядко засяга пряко растящото в утробата бебе. Много важен момент е лекарите да бъдат крайно избирателни и внимателни по отношение на това , как да диагностицират и най-вече лекуват бременни жени с ракови заболявания.

Видове ракови заболявания, които могат да се появяват по време на бременност

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак, диагностициран по време на бременност. Засяга около 1 на 3000 жени, по време на бременността.

Физиологично по време на бременност гърдите се увеличават на размер и променят своята текстурата, така че промените предизвикани от рака може да са трудни за откриване. Това за съжаление означава, че бременни жени с рак на гърдата могат да бъдат диагностицирани по-късно от другите пациентки.

Други видове рак, които са склонни да се появяват по време на бременност, а също така и са по-чести при по-младите хора са:

1.Рак на маточната шийка;

2.Рак на щитовидната жлеза;

3.Лимфом на Ходжкин;

4.Неходжкинов лимфом;

5.Меланом;

6.Гестационен трофобластен тумор.

Диагностициране на рак по време на бременност

Както беше отбелязано, бременността може да забави поставянето на диагноза- рак. Това е така, защото някои от симптомите на рака, като подуване на корема,  главоболие, промени в гърдите или ректално кървене, също са често срещани по време на бременност.

Рутинен преглед по време на бременността, обаче може да разкрие рак някакво раково новообразувание.

Например, Pap тестът, направен като част от стандартно изследване за бременност, може да открие рак на шийката на матката. Ултразвук, извършен по време на бременност, пък  може да открие рак на яйчниците.

Някои диагностични тестове за рак са безопасни, както за бременни жени, така и за плода. Но някой други могат да бъдат вредни:

1.Рентген. Изследванията показват, че нивото на радиация при диагностичните рентгенови лъчи е твърде ниско, за да навреди на плода.Но то не трябва да се подценява.
Задължително е жените да използват оловен щит (облекло), което да покрива корема по време на изследването с рентгенови лъчи ако такова се наложи в краен случай!

2.Компютърна томография (CT). КАТ сканирането е подобно на рентгена, но е с много по-голяма точност. То могат да диагностицират рак или да покажат дали
злокачественото заболяване се е разпространило. Счита се, че КАТ сканирането на главата или гърдите обикновено е безопасно по време на бременност.НО към него трябва да се подхожда с зключителна внимателност.
Задължително трябва, жените да използват оловен щит, който да покрива корема по време на сканирането. КАТ на корема или таза са противопоказани и
трябва да се правят само ако са абсолютно необходими и след разговор с медицински екип!!!

3.Други тестове. Счита се, че Магнитният резонанс (ЯМР), ултразвукът и биопсията обикновено са безопасни по време на бременност. Към тях също трябва да се подхожда с внимание!

Лечение на рак по време на бременност
Планирането на лечението по време на бременност изисква мултидисциплинарен екип от лекари, които да работят заедно.

Информирайте се от този екип, така че да разберете, кои са най-добрите възможности за лечение на рак при бременни и с възможните рискове за растящото бебе!

Разгледат се и редица фактори, като:

1.Триместър на бременността;

2.Тип, местоположение, размер и стадий на рака;

3.Желанията на жената и нейното семейство;

Понякога лекарите избират да забавят или избегнат определени видове лечения при бременни жени с рак. Например:

1.През първите 3 месеца от бременността леченията на раковите заболявания са много склонни да навредят на плода. Понякога здравният екип може да забави лечението
до втория или третия триместър.

2.Когато ракът се е диагностицирал по-късно по време на бременност, лекарите могат да изчакат да започнат лечението до раждането на бебето.

3.В други случаи, като рак на шийката на матката в ранен стадий, медицинският екип може да изчака и да лекува рака след раждането.

Някои лечения могат да навредят на плода през всички триместри. Лекарите по принцип избягват да използват тези лечения по време на  бременност.

Например лъчетерапия използва високоенергийни рентгенови лъчи, за да унищожи раковите клетки. Тя не трябва да се пролага по време на бременост!

Източник на информация:

1.https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/dating-sex-and-reproduction/cancer-during-pregnancy

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака