Онкология и Изкуствен интелект

Признаци при рака на езика

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Както всяко едно онкологично заболяване, така и рака на езика трябва да бъде доказан хистологично от лекар! Всичко друго е спекулация!

За повече информация: Карцином на езика

Ракът на устната кухина, може да включва лигавицата на устните, езика или горната част на гърлото (най-общо казано).

В статията ще направим малко разделение и ще разгледаме само възможните признаци и симптоми на рака засягащ само езика.

Трябва да се отбележи, че все пак езика е орган, който е на сравнително лесно за оглед място и всяка промяна по него бързо може да се установи лесно.

Ако имате съмнения за някаква промяна в областта на езика веднага направете консултация с лекар!

Признаците и симптомите при рак на езика зависят от местоположението му.
Класическият предупредителен признак е постоянния груб слой с язва (раничка) и повдигната граница над околната тъкан, която е минимално болезнена.

Какви усещания могат да се появят:

Разхлабените зъби, кървящите венци, постоянна болка в ушите, усещане за изтръпване по устните, брадичката или подуване по самия език могат да съпътстват поставянето на диагнозата. Може да се появи и болка в долната челюст. Загубата на апетит също е характерен симптом.

Всяко от тези състояния, продължаващо повече от 1-2 седмици, задължително трябва да се консултира с лекар!

Трябва да се отбележи, че появата на подобни оплаквания не винаги може да означава появата на рак на езика. Има широка диференциална диагноза, за това какво може да е, затова е много силно препоръчително веднага да се направи консултация с лекар!

Когато ракът се простира навътре в устаната кухина до „гърлото„, могат да се появят затруднено или болезнено преглъщане, както и променен глас.

Обикновено раничките са сравнително безболезнени, докато не станат по-големи на размер. Понякога може да се появи и усещане за парене. Ако рака се разпространи към регионалните лимфни възли на шията, може да се развие безболезнена, твърда маса.

Източник на информация:

1.Lozano R, Naghavi M, Foreman K, Lim S, Shibuya K, Aboyans V, et al. (December 2012). „Global and regional mortality from 235 causes of death for 20 age groups in 1990 and 2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010“. Lancet. 380 (9859): 2095–128. doi:10.1016/S0140-6736(12)61728-0. hdl:10536/DRO/DU:30050819. PMID 23245604.
2.“Oral Cavity, Pharyngeal, and Laryngeal Cancer Prevention“. National Cancer Institute. 1 January 1980. Retrieved 5 June 2019.
3.“HPV Vaccine May Prevent Oral HPV Infection“. National Cancer Institute. 5 June 2017. Retrieved 5 June 2019.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака