Онкология и Изкуствен интелект

Причинява ли запекът болка при онкоболни?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

В онкологичната практика има случаи, при които пациентите с дълга история на запек съобщават за болки в областта на корема и гърба. Понякога самата болка е много силна и налага да се приемат обезболяващи медикаменти, които да я премахнат. При тези пациенти в някой случай, може да се избегне добавянето на обезболяващи, ако се знае за естеството на болката и механизма ѝ на действие.

Отделно при много от тях, няма голяма полза от добавянето на обезболяващи средства. Болката продължава и не се успокоява, докато не бъде премахната фекалната маса от червата.

Кога може да се причини такава болка?

Болка при запек могат да изпитат почти всички пациенти с онкологични заболявания, но предразположени към нея са най-вече тезо онкоболни, страдащи от рак на дебелото черво, стомаха, панкреаса и яйчниците. Поради някой съображения на техните видиве онкологични заболявания са по-често предразположени към запек (дори и панкреасно болните).

Има тенденция такава болка да се наблюдава, най-вече при пациентите в палиативните отделения. При тях има намален обем от движение. Повечето пациенти в палиативните отделения
нямат активно движение, понякога с с напреднала рак (примерно на червата), намален мотилитет на червата. Всичко това взето заедно води до появата на запек и оттам на болка.

Симптоми на болката причинена от запек

При болката причнинена от запек болните съобщават за: тежест в областта на корема (неопределна), затруднено изхождане, а когато се стигне до изхождане, за твърди изпражнения.
Болката е почти постоянна и понякога не се влияе от приети обезболяващи. Този вид пациенти съобщават за облекчение, след приемане на лаксативи.

Ако имате някое от по-горе изброените оплаквания, трябва веднага да съобщите това на лекуващия Ви лекар! Тпй ще Ви насочи към най-правилния метод за лечение било то с, обезболяващи,
лаксативи или клизма. Никога не предприемайте действия без знанието на лекуващия Ви лекар!

Източник на информация:

1.https://www.webmd.com/digestive-disorders/qa/how-do-you-know-if-colon-cancer-is-causing-your-chronic-constipation
2.https://www.rogelcancercenter.org/support/symptoms-and-side-effects/cancer-nutrition-services/managing-eating-problems/constipation

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
ОбезболяванеСтранични реакции