Онкология и Изкуствен интелект

Портална хипертония и асцит

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Много често при пациенти метастатично заболяване в черния дроб или с първичен рак в него могат да развият асцит, който да влоши много тяхното качество на живот. Една от причините за възникването на тази течност в корема (асцита) е порталната хипертония.

Общо за Порталната хипертония в черния дроб

Порталната хипертония представлява повишаване на кръвното налягане в рамките на система от вени, наречени портална венозна система. Вените, идващи от стомаха, червата, далака и панкреаса, се сливат в порталната вена, която след това се разклонява в по-малки съдове и преминава през черния дроб.

Ако съдовете в черния дроб са блокирани поради увреждането му, кръвта не може да „тече“ правилно през него. В резултат на това се развива високо налягане в порталната система. Това повишено налягане в порталната вена може да доведе до развитие на силно подути вени (варици) в хранопровода, стомаха, ректума или пъпната област (корема).

За съжаление, понякога те могат да се разкъсат и да прикървят, което да доведе до потенциално опасни за живота усложнения.

Какво причинява порталната хипертония?

Най-честата причина за портална хипертония е цирозата на черния дроб. Цирозата е белег, който придружава заздравяването на чернодробни наранявания, причинени от хепатит, алкохол или други по-рядко срещани причини за увреждане на черния дроб. При цироза, цикатриалната тъкан блокира притока на кръв през черния дроб.

Други причини за портална хипертония могат да включват кръвни съсиреци във порталната вена, запушвания на вените, които пренасят кръвта от черния дроб до сърцето, паразитна инфекция (шистосомоза) и/или фокална възлова хиперплазия (заболяване, наблюдавано при хора, заразени с ХИВ). Понякога причината може да остане неизвестна.

Какви са симптомите при портална хипертония?

Появата на портална хипертония не винаги може да бъде свързана с конкретни симптоми, които да идентифицират какво се случва в черния дроб. Но ако имате чернодробно заболяване, което да води до цироза, шансът да развиете портална хипертония е голям.

Основните симптоми и усложнения на порталната хипертония могат да включват:

1.Стомашно-чревно кървене с черни изпражнения (наличие на кръв в изпражненията), или повръщане на кръв поради спонтанно разкъсване и кръвоизлив от варици;
2.Асцит (натрупване на течност в корема);
3.Енцефалопатия;
4.Намалени нива на тромбоцитите.

Какви промени в начина на живот трябва да се направят при портална хипертония?

Поддържането на добри хранителни навици и воденето на здравословен начин на живот може да ви помогне да избегнете портална хипертония. Някои от нещата, които можете да направите, за да подобрите функцията на черния си дроб, включват следното:
1.Не използвайте алкохол и наркотици.
2.Не приемайте никакви лекарства без рецепта или лекарства от билкови без предварително да се консултирате с лекар.
(Някои лекарства дори билковите могат да влошат чернодробните заболявания.)

3.Следвайте диетичните указания, дадени от лекар, включително хранене с ниско съдържание на натрий (сол) диета. Вероятно ще се наложи да консумирате не
повече от 2 грама натрий на ден. Диетолог може да Ви помогне да създадете план за хранене.

Източник на информация:

1.https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-portal#2

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака