Онкология и Изкуствен интелект

Помага ли нарът (Punica granatum) при рак?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Предлагаме Ви интересна статия относно свойствата на нара в борбата срещу рака.

Наскоро са били, проведени изследвания за противораковите свойства на нара, и се счита, че са намерени достатъчно доказателства, които са подкрепят използването му за профилактика на някои видове рак.

Разгледани са били, както клетъчни култури върху животни, таки и клинични изпитвания върху хора за употребата на нар срещу някои видове рак. След като е била
събрана и анализирана цялата получена информация, екипът е потвърдил, че нарът може да помогне за намаляване на риска от рак на гърдата, простатата, белия дроб, дебелото черво и кожата, както и при хепатоцелуларния карцином.

Според изследването, нарът е добър източник на антиоксиданти, фенолова киселина и флавоноиди. Само кората на плода е богата на елаготанини, елагова киселина, галова киселина, хидроксибензоени киселини и пуникалагин (punicalagin).

Изследователите разкриват, че тези съединения допринасят за противовъзпалителните, антипролиферативните, антиоксидантните и анти-туморогенни свойства на растението.

Екипът добавя също така, че в анализите, които са били направени, нарът е успял да модулира множество сигнални пътища, използвани от раковите клетки.

Те също така са открили, че полифенолите, присъстващи в нара, са показали антиканцерогенни ефекти при експерименти in vitro и in vivo.

Освен това при проучвания върху животни екстрактът от нар е показал и способността си да инхибира растежа на тумори при рака на белия дроб, кожата, дебелото черво и простатата. Междувременно в
проучванията, включващи и човешки пациенти, е било установено, че пуникалагинът е имал химиопрофилактични и химиотерапевтични свойства срещу раковите клетки.

Ползи и от различните части на нара

В допълнение, в прегледаните от учените проучвания някои части от нара (кора, сок и масло) са показали способността да инхибират пролиферацията на туморни клетки, прогресията на клетъчния цикъл и ангиогенезата (способността да се образуват на нови кръвоносни съдове) при различни видове рак.

Кората от нар, както бе споменато, е богата на флавоноиди и антиоксиданти, за които е установено, че спомагат за забавянето на разпространението на различни ракови клетки. Освен за потискане на растежа на рака, кората може да се използва и за премахване на акне, пъпки, обриви и бръчки, тъй като е естествен овлажнител на кожата. Нещо повече, тя може да се използва и като слънцезащитен крем и като естествено средство срещу пърхот и косопад.

Кората може също да помогне за облекчаване на възпалено гърло, подобряване на хигиената на зъбите, подобряване здравето на костите и подобряване на здравето на червата.

Междувременно сокът от нар е богат на антиоксиданти, витамин С, витамин Е, витамин К, фолиева киселина и калий. Освен това има антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Сокът може да помогне за подобряване на храносмилането, облекчаване на възпалението, причинено от артрит, понижаване на кръвното налягане, подобряване на обучението и паметта, подобряване на сексуалната активност и плодовитост, подобрение на физическата издръжливост и по-ниски нива на кръвната захар. Според изследователите сокът съдържа и елагова киселина, което може да е причината за антиканцерогенните ефекти на сока.

От друга страна, маслото от нар е богато на витамини С и К, както и на антиоксиданта пуникова киселина, като му дава способността да забавя стареенето, да
се бори с възпалението, да заздравява кожата и да предпазва от щети, причинени от прекалено голямо излагане до слънчева светлина.

С оглед на различните дейности на екстрактите от нар, те са подходящи по-нататъшни разследвания като потенциална многоцелева терапия и
превенция и за потискането за голямото разнообразие на раковите заболявания. Надяваме се, че настоящият преглед ще даде някои полезни насоки за
продължаване на проучванията на този атрактивен ботанически вид.

Източник на информация:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806496/
2.https://naturalpedia.com/ellagic-acid-sources-health-benefits-and-uses.html

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Диети