Онкология и Изкуствен интелект

Полезна ли е консумацията на ядки при рак на гърдата?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Ново проучване е установило, че консумацията на ядки е свързана с по-нисък риск от рецидив при рак на гърдата и подобрена преживяемост при пациенти с това заболяване.

Проучването е обхванало повече от 3449 души, които са се възстановявали от рак на гърдата и е установило, че консумацията на ядки намалява процента на рецидив с 52% и смъртността с
почти една трета.

Тези резултати се отнасят за всички видове ядки, включително: фъстъци, бадеми, шам фъстък, орехи, бразилски орех, кашу и лешници.

Резултатите от проучването не са повлияни от други хранителни навици на участниците. Нещо повече, това е едно от първите проучвания, доказващи ползите за здравето
на ядките, тъй като те са богати на ненаситени мастни киселини, протеини, фибри, витамини и минерали.

В допълнение към очевидните ползи за пациентите с рак на гърдата, резултатите от проучването показват също, че има и други положителни ефекти от яденето на ядки.

Те са понижавали нивата на холестерола, инхибирали са процесите на окисление и са предотвратявали развитието на клетъчна дисфункция.

Проучването е проведено в Шанхай. Жени, преживели рак на гърдата, са споделяли диетата си пет години след диагнозата, която е и била проследена в продължение
на осем години след това.

Правилното хранене отдавна се свързва с нисък риск от заболяване и повишена преживяемост при пациенти с различни заболявания. Ядките от своя страна са полезни за
профилактика на различни заболявания, и по-специално на сърдечно-съдовите заболявания.
Но употребата им преди това не е била свързана с процента на преживяемост сред пациентите с рак на гърдата.

Според професор Ксияо Шу от университета Вандербилт в САЩ, вде още няма гаранция, че редовното консумиране на ядки ще подобри здравето Ви. Но резултатите от това проучване ще ви помогнат да разберете по-добре каква диета трябва да се спазва.

Ядките са важна част от здравословното хранене. Преживелите рак на гърдата все пак трябва да поддържат здравословен начин на живот.

Също така е било отбелязано, че има връзка между консумацията на ядки и риска от рецидив на рак на гърдата или преждевременна смърт. Освен това тази връзка е била по-силна
при жени, които са победили рака на гърдата рано, отколкото по-късно.

Източник на информация:

1.Al Jazeera (Катар)

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости