Онкология и Изкуствен интелект

Подуване на лицето и шията при раково болни

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Ако сте диагностицирани с онкологично заболяване (някой от тях са с по-голяма вероятност да причинят подуване по лицето) или провеждате или сте провеждали лечение (катонапримар лъчетерапия) то можете да очаквате странични ефекти, един от който е подуването на лицето.

Тук ще посочим само външните прояви на това състояние като трябва
да се има предвид, че в повечето случай става въпрос за проблем с горната куха вена.

Онкологичен процес (например- ракът на белия дроб) може да причини подуване на лицето и шията, когато туморът (злокачествено заболяване) притисне вена, преминаваща от главата към сърцето. Този
симптом се нарича синдром на горната куха вена (ГКВ).

Пример

ГКВ е името на вената, която носи кръв от главата и ръцете до сърцето. Тя преминава близо до горната част на десния бял дроб, както и в близост до лимфни възли в гръдната кухина. Туморите в или около белия
дроб или в лимфните възли могат да попречат на функционирането на горната куха вена, блокирайки нормалния приток на кръв.

В допълнение към рака на белия дроб, други видове рак, също могат да причинят  запушване на тази вена. Те могат да включват: рак на гърдата, лимфом, рак на тестисите, рак на щитовидната жлеза и тумор на тимуса.

Запушването може да бъдепричинено и от други неканцерозни състояния, като белодробни инфекции от рода на туберкулозата, възпаление (тромбофлебит), гъбична инфекция като хистоплазмозата, аневризма
на аортата, кръвни съсиреци в самата ГКВ, уголемяване на щитовидната жлеза, констриктивенперикардит (възпаление на мембраната, обграждаща сърцето) или като страниченефект от приложена лъчетерапия върху гръдната кухина.

Симптоми

Симптомите на запушване на ГКВ могат да се развият бързо или постепенно. Ранните симптоми включват подуване около очите или в лицето, особено сутрин.

Честите симптоми са и задуха, подуването на цялотп лице, шията, ръцете или торса. Понякога запушването на ГКВ може да причини симптоми на замаяност, главоболие, зрителни смущения, припадъци и зачервяване по лицето и дланите.

Понякога запушването на ГКВ може да е сериозно и да бъде животозастрашаващо. То може да изисква
незабавна медицинска помощ.

Ако имате подобни оплаквания веднага се обърнете към лекуващия Ви лекар!

Източник на информация:

1.https://lungcancer.net/symptoms/swelling/

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции