Онкология и Изкуствен интелект
Статистики на блога
  • 45 434 посещения

Подуване на крака при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski
17.06.201922.09.2019

Ако сте пациент с поставена и доказана онкологична диагноза, то е добре да знаете, че в зависимост от разположението на Вашия тумор може да имате оплаквания като “подуване” на крака (краката), което да се дължи, както на основното заболяване, така и на проведеното лечение.

⊕ ВАЖНО! Можете да получите веднага Ръководството за пациенти: Странични и нежелани действия по време или след химиотерапия, имунотерапия и таргетна терапия 2019 г. пишете на bivolarski@cancer.bg и ще Ви бъде изпратено по е-поща.

Трябва да се обърне внимание че понякога подуването на крайника може да няма нищо общо с Вашето онкологично заболяване.

Ако преди започването на химиолечение (или таргетна и имунотерапия) сте имали оплаквания като подуване на крака, то трябва своевременно да кажете това на Вашия лекуващ лекар. Без значение, кога се е наблюдавало това подуване, лекарят трябва да бъде запознат с него.

Задължително трябва за кажете, ако приемата лекарства за разреждане или съсирване на кръвта. Трябва да уведомитe Вашия лекар и ако имате тромбофлебит.

Когато Ви бъде назначено лечени поради онкологично заболяване, ще Ви бъдат направени редица тестове за състоянието на кръвта и ще Ви бъде обяснено, защо се прилагат и как могат да Ви помогнат.

Винаги при такъв проблем се обръщайте към лекуващия Ви лекар!

Както беше споменато акко сте имали предхождащо оплакване от подуване на крака е сравнително лесно да се подходи за предсоящото лечение. Ако обаче не сте имали
никога до този момент оплаквания с крака (краката), то трябва да имате предвид следното:

1.Всяко подуване на крака не е нормално и трябва да се обърнете за помощ към лекуващия Ви лекар;

2.Ако усещате крака си “стегнат” и скован, независимо от това дали можете да забележите разлика с другия крак, отново трябва да се свържете с лекар;

3.Ако забележите лъскава и зачервена кожа, отново се свържете с Вашия лекуващ лекар;

4.Ако изпитвате болезненост при свиване на крака или усещате болка в стъпалото по време на движение, отново уведомете лекуващия Ви лекар.

5.Ако забележете изтичане на белезникава течност от крака, който усещате напрегнат и твърд.

6.Ако установите “по-голяма температурна разлика” между двата крака.
Когато се свържете с него той ще предприеме редица стъпки, които ще установят откъде идва причината за това състояние на крака Ви.

Какви могат да бъдат причините:

Анамнезата за подуването на крака може да е много обширна, но има няколко определени причини за това.

1.Понякога в зависимост от онкологичното заболяване, което имате най-общо казано има промени в “структурата” на кръвта. Понякога тя е по-предразположена към образуването на тромби, които възникват във венозната система на долните крайници. Причината за това е сложна, но като проблем, трябва да се обърнете незабавно  към лекуващия Ви лекар.

2.Понякога може да има подуване на крака при определени онкологични заболявания, които са метастазирали в областта на черния дроб.

3.Пoнякога може да има подуване на крака при определени онкологични заболявания, които се развиват в областта на малкия таз, където могат да притискат, най-общо казано определени големи кръвоносни съдове и така да доведат до подуването на крака като не позволяват нормалното кръвообращение да изпълнява функцията
си. Подуването на крака може да се дължи и на фактори и заболявания, които да нямат нищо общо с онкологичното Ви заболяване.

Ако страдате от следните заболявания също може да имате подуване на крака:

1.Дълбока венозна тромбоза;
2.Остеомиелит;
3.Диабет;
4.Имате проблеми с бъбреците или сърцето;
5.Цироза;
6.Хормонотерапия;
7.Инфекция;
8.Счупвания;
9.Бременност;
10.Целулит.

   Send article as PDF   
Странични реакции