Онкология и Изкуствен интелект

По-застрашени ли са високите хора от онкологични заболявания?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Има теория, че на всеки 10 сантиметра растеж увеличава вероятността от рак средно с 10%.

Според статия в Ню Сайънтист високите хора са по-склонни към развитието на раково новообразувание.

Мотивите са:
Колкото по-голям е като размер организмът, толкова повече клетки съдържа и колкото повече клетки съдържа, толкова по-вероятно е в някои от тях да се появят мутации и че тези  ракови мутации евентуално могат да превърнат клетката в злокачествена. Вярно е, че такива разсъждения не винаги работят по отношение на по-големите животни като например се счита, че слонове много рядко боледуват от рак.

Ясно е обаче едно: в хода на еволюцията слоновете са придобили мощна защита срещу рака.

Въпреки това, в рамките на един и същи вид трябва да има корелация между размера на индивида и предразположението към рак. Независимо от това, ако говорим за връзката  между растежа и онкологичните заболявания сред хората, тогава всичко тук дълго време беше ограничено до неясни наблюдения, предположения и подозрения. Сега в  „Proceedings of the Royal Society B“ се появи статия, в която се казва, че наистина има съответствие между растежа и вероятността от възникването на рак.

Авторът на статията е изградил модел, който изчислява вероятността от злокачествено новообразувание според броя на клетките
в тялото, сякаш има връзка между двете. Проверката на данните дали модела работи върху реални статистически данни за рака са събрани в няколко мащабни проучвания,  които обхващат различни страни, и в които са описани около 10 хиляди случая на ракови заболявания.

Като цяло се оказва, че с увеличаване на височината с 10 см, вероятността за злокачествено заболяване в човешкото тяло се увеличава средно с 10%.

Именно това съотношение  прогнозира и моделът като такива цифри са открити при епидемиологични проучвания. При жените, например процентите са малко по-ниски – 9%, а при мъжете малко по-високи – 12%.

(За всеки случай нека изясним, че не говорим за увеличаване на ръста на един и същ човек, а за разликата в предразположението към рак при различни хора с различна  височина).

Разбира се, видът на тумора също играе роля. Например, ракът на маточната шийка и устната кухина са най-малко зависими от височината на човек. От друга страна, меланомът  и други злокачествени кожни заболявания са силно зависими от растежа: на всеки 10 сантиметра се увеличава и вероятността от развитието му с 20%.

При всичко това, както отбелязват  някои експерти в The Scientist, трябва да се признае, че растежът все още не е най-важният фактор за определяне на риска от злокачествен тумор. А тези,  които сериозно се страхуват да не се разболеят, не трябва да се притесняват за собствения си растеж, а за това как да променят начина си на живот –  като например да спрат да пушат, за да не развият рак на устатната кухина, например.

Източник на информация:

1.https://www.the-scientist.com/news-opinion/taller-people-more-prone-to-cancer-64995

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости