Онкология и Изкуствен интелект

Пневмонит при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.09.2019

Ако сте онкоболен пациент и Ви предстой лечение (независино дали е имунотерапия или химиотерапия) на основното заболяване, то трябва да имате предвид, че може да възникнатя някой усложения.

Едно от тях представлява пневмонита!

Пневмонитът представлява най-общо възпаление на белодробната тъкан. Технически, пневмонията също е вид пневмонит, тъй като инфекцията от даден причинител причинява възпаление.

Пневмонитът като термин обаче обикновено се използва от лекарите, за да обозначат неинфекциозни причини за възпалението на белите дробове.

Често срещаните причини за пневмонит включват дразнители във въздуха по време на работа или други дейности. В допълнение, някои видове лечение на раковите заболявания и някои лекарства също могат да причинят пневмонит.

Затрудненото дишане, често придружено от суха (непродуктивна) кашлица е най-честият симптом за пневмонит.  Лечението като цяло е насочено към избягване на дразнителите и намаляване на възпалението.

Симптоми
Най-честият симптом на пневмонита е недостига на въздух, който може да бъде придружен от суха кашлица. Ако пневмонитът не е открит или не се лекува, може постепенно да развие в хроничен такъв, който може да доведе до фиброза в белите дробове.

Признаците и симптомите на хроничен пневмонит включват:

1.Недостиг на въздух;
2.Кашлица;
3.Умора;
4.Загуба на апетит;
5.Загуба на тегло.

Причини

Пневмонитът се появява, когато дадено дразнещо вещество причини възпаление на алвеоли в белите дробове. Така възпалението затруднява преминаването на кислорода през алвеолите в кръвообращението.

Много дразнители, вариращи от плесени във въздуха до химиотерапия, също причиняват пневмонит. За съжаление за повечето хора конкретната субстанция, причинила възпалението, никога не се идентифицира.

Причините за пневмонити могат да включват:

1.Лекарства. Различни лекарства могат да причинят пневмонит, включително някои антибиотици,  химиотерапевтици, както и медикаменти, за сърдечносъдови заболявания.

Предозирането на аспирин понякога също може да предизвика пневмонит, например.
2.Бактерии. Повтарящата се експозиция при някои пациенти на някои плесени и бактерии може да предизвика възпаление на белите дробове.
3.Птици. Излагането понякога на перушина или екскременти от птици е често срещана причина за развитието на пневмонит;
4.Лъчелечение. Пациентите които се подлагат на лъчева терапия в областта на  гърдите, като например при рак на гърдата или белия дроб, могат да развият пневмонит.

Усложнения
Всеки пневмонит, който остава незабелязан или не се лекува навреме, може да причини необратими белодробни увреждания. Едно от усложненията се нарича белодробна фиброза. В тежки случаи белодробната фиброза може да причини сърдечна недостатъчност.

Още информация за Пневмонита-ТУК.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции