Онкология и Изкуствен интелект

Открит е нов революционен метод за лечение на рак на простатата

I.Bivolarski
I.Bivolarski
03.10.2019
Израелски учени са открили нов революционен метод за лечение на рак на простатата. Методът е създаден по примера на фотосинтезата при растенията.
 

Какво представлява фотосинтезата?

 
Фотосинтезата е процес, чрез който растенията превръщат светлината в енергия като по този начин поддържат своето съществуване.
 

Как този процес може да лекува рак?

 
Учени са разработили лекарство, което се прилага интравенозно на пациент, след което същото това лекарството се активира в човешкото тяло с помощта на лазерни лъчи. На подобен принцип работи и фотосинтезата при растенията.
 

Разработения метод представлява фотодинамична терапия насочена към кръвоносните съдове (евентуално тяхното унищожаване). Именно тази техника се използва за лечението на рака на простатата.

 
Методът е доказал ефективността в 80% от пациентите с рак на простатата.
Операцията трае около 19 минути и унищожава раковите клетки. Учените са убедени, че този метод е подходящ за лечение и на други видове рак.
 
Този подход се основава на използването на фотосинтетичните процеси. Лекарство на базата на хлорофила се прилага на пациента интравенозно. След това от кръвното русло то се придвижва до тумора и се концентрира в него. След това в простатната жлеза под местна анестезия се въвеждат финни фибри под ехографски контрол.
 
След това, чрез оптични влакна се “облъчват” туморни клетки с инфрачервени лъчи. Под влияние на светлината, хлорофил задейства фотохимични реакции, които водят до бързото запушване на кръвоносните съдове, които изхранват злокачествения тумор.
Успеха е около 80%.
   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости