Онкология и Изкуствен интелект

Осем симптома на рак, които жените често игнорират

I.Bivolarski
I.Bivolarski
24.09.2019

Вашето тяло не може да говори на глас, но със сигурност може да каже за много симптоми, които могат да се случат.

Дали това ще е хранителен дефицит или дори тумор, тялото Ви подсказва , какво се случва със здравословното Ви състояние.

Такъв за съжаление е и случаят със симптомите на рака.

Тази коварна болест дава огромно разнообразие от симптоми, които в крайна сметка могат да се проявят много рано и да бъдат хванати още в зародиш.

Дори да почувствате, че това, което сте забелязали е незначително смущение, което не изисква
медицинска помощ, то бъдете сигурни, че трябва да му обърнете внимание.

Независимо дали става въпрос за рак на гърдата или на матката, сериозните здравословни проблеми рядко се скриват и почти винаги могат да бъдат бързо уловени.

Ключът към лечението и превенцията на рака е навременната диагноза.

Това ще Ви спести много главоболия и неприятности за в бъдеще. Затова е важно да слушате тялото си и да чуете, какво се опитва да Ви каже. 

Симптомите могат да бъдат измамни, поради факта, че могат да имитират признаците на много други случайни и незастрашителни заболявания, така че не се  натоварвайте прекалено, докато не бъдете напълно прегледани и оценени от лекар.

Въпреки това ако забележите някой от следните симптоми, можете да вземете незабавни мерки.

Ето и някои от тях:

1. Промени в гърдите

На първо място, винаги внимавайте за промени в гърдите. Ако все пак напипате или откриете бучка в гърдата не бързайте да се плашите и паникьосвате.

Но също така не означава и че трябва да отхвърлите прегледа при лекар. Всякакви  странни промени, трябва да Ви направят впечатление.

Ако забележите промяна в зърното (хлътване или странно изпъкване) разранена кожа или зачервяване  по кожата на гърдите, то трябва да направите консултация с лекар незабавно.

Вашият лекар може да извърши биопсия или мамография,  за да диагностицира евентуалния рак на гърдата.

2. Кръвоизливи между менструациите

Ако все още не сте достигнали менопаузата си, бъдете внимателни за кръвотечение между тях. Ако забележите кръвотечение, незабавно се консултирайте с  лекар.

Всяко кървене след менопауза, никога не е нормално.

3. Кръв в изпражненията или урината

Ако забележите кръв в изпражненията, може да има индикации за проблеми с дебелото черво. Разбира се, може и да са хемороиди или други наранявания. 

Задължително трябва да обърнете внинамие на цвета на кръвта. Ако забележите кръв в урината, това обикновено може да е ранен признак за онкологичен проблем с пикочния мехур.

4. Затруднено преглъщане

Ако ви е трудно да поглъщате храната, не означава непременно нещо лошо или нещо, от което трябва да се тревожите, но въпреки това, ако състоянието  е придружено от повръщане и загуба на тегло, трябва да направите консултация с лекар и да се отхвърлят симптомите за рак на гърлото или стомаха.

5. Неизяснена загуба на тегло

За някои жени неочакваната загуба на тегло е абсолютно блаженство и едва ли не повод за радост. Това обаче може да е показателно за наличието  на опасна болест. 

Може разбира се и да не означава непременно рак. Може да се дължи на стрес или на проблеми с щитовидната жлеза.

Въпреки това, в някои случаи  може да е показателно за развитието на рак на панкреаса. Може да е свързано и с рак на дебелото черво, белия дроб и/или стомаха.

6. Киселини

Киселини обикновено се случват поради преяждане, определени храни, напитки, предишни заболявания или стрес. 

Може да се опитате да контролирате диетата си няколко дни и да видите  дали се подобрява общото Ви състояние. Ако не стане по-добре след три дни, трябва да направите консултация с лекар.

Киселини, които не изчезват,  понякога могат да означават онкологично заболяване на стомаха, гърлото или дори яйчниците.

Постоянните киселини в никакъв случай не са добре за Вас.

Те могат да увредят лигавицата на хранопровода, която по-късно да увеличи риска от рак на гърлото или хранопровода.

7. Вагинален секрет

Странно и/или миризливо вагинално течение може да е показателно за наличието на онкологично заболяване на маточната шийка. 

То може да се случи по всяко време или около менструациите Ви. Може да бъде придружено и от кръвотечение.

Важно е да направите консултация за това с лекар. Дори и да не е раково заболяване, трябва да го премахнете. Може дори да е сериозна инфекция.

8. Кожни промени

Ако забележите някакви промени по кожата си, различни по форма, цвят (в една бенка) и размер на бенки или може би появата на нови такива, трябва да направите консултация за
онкологично заболяване на кожата.

Това е симптом, който определено не трябва да игнорирате.

Така че, доверете се на инстинктите си. Никога не знаете, кое може да спаси живота Ви!

Отказ от отговорност: Това съдържание, включително съвети, предоставя само обща информация. Това по никакъв начин не е заместител на
квалифицирано медицинско мнение. За повече информация се консултирайте със специалист или с вашия лекар.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака