Онкология и Изкуствен интелект

Карцином на назофаринкса

I.Bivolarski
I.Bivolarski
27.09.2019

Ракът на носоглътката или назофарингеалния карцином (НФК) е най-често срещаното раково заболяване, възникващо в назофаринкса като разположението му е най-често в пост-латералната част на назофаринкса или „Ямката на Розенмюлер“, като разположението там представлява 50% от всички случаи.

НФК се различава значително от другите видове рак на Главата и шията по своето възникване, причини,  клинично поведение и лечение. По често се среща при мъжете.
Най-честия му хистологичен вид е плоскоклетъчния карцином от недиференциран тип.

Епидемиология

Ракът от назофаринкса през 2010 г. е довел до 65 000 смъртни случая в световен мащаб като случайте са били 45 000 през 1990 г. 

НФК е рядко явление в САЩ и повечето други страни, и представлява по-малко от 1 случай на 100 000 души. Силно разпространен е в южните райони на Китай, особено в Гуандун, което представлява 18% от всички видове рак в Китай.  Често срещано явление е и в Тайван.

Има предположения, че този факт може да се дължи на хранителния режим в Югоизточна Азия.

Етиология

Назофарингеалният карцином (НФК) се причинява от комбинация от фактори като: вируси, околната среда и/или наследственост.

Вирусните причини се свързват с инфекция с вируса на Епщайн-Бар (EBV). Вирусът може да се разпространява лесно от човек на човек.  Много рядко вирусът  на Epstein-Barr води до раково заболяване.

Други вероятни причини са генетичната предпоставка,  и определени химически вещества, съдържащи канцерогенни летливи нитрозамини. Различни мутации, които са способни да активират NF-кВ сигналния път, са докладвани в почти половината от изследваните случаи на НФК.

Клинична картина

Неопределени състояния на главоболие, тежест в главата, световъртеж или силна и неопределена обща отпадналост могат да са начални симптоми, на които да не се обърне достатъчно внимание.

Подуването на лимфните възли по шията може да е първоначалния сигнал при много хора за появата на това заболяване, а диагнозата  НФК често се поставя след биопсия на лимфните възли.

Признаците и симптомите, свързани с първичния тумор включват тризъм, болка, отит, повръщане на хранителни материи през носа поради пареза на мекото небце, загуба на слуха или парализа на определени черепно-мозъчни нерви.

По-големите туморни маси могат да предизвикат запушване или кървене от носа.

Метастатичното разпространение на заболяването  може да доведе до костна болка или органна дисфункция. Рядко може да се появи паранеопластичен синдром на остеоартропатия  (заболявания на ставите и костите) с широко разпространено заболяване.

Класификация

Назофарингеалният карцином се класифицира като злокачествено новообразувание или рак,
произтичащ от лигавичния епител на назофаринкса, най-често в латералната назофарингеална вдлъбнатина или ямката на Розенмюлер.

Световната здравна организация класифицира назофарингеалния карцином в три типа:

Тип 1 (I) – кератинизиращ плоскоклетъчен карцином;

Тип 2а (II) – некератизиращ плоскоклетъчен карцином;

Тип 2b (III) – недиференциран карцином.

Най-честата е некератизиращата недиференцирана форма от тип 2b (III), известна още като
лимфоепителиома, като тя е и най-силно свързана с вируса на Епщайн-Бар като причинител.

Източници на информация:

  1.  Zhang, F.; Zhang, J. (1999). „Clinical hereditary characteristics in nasopharyngeal carcinoma through Ye-Liang’s family cluster“. Chinese Medical Journal112 (2): 185–7. PMID 11593591.
  2. Jump up to:a b „Initiative for Vaccine Research (IVR): Viral cancers“. World Health Organization. Retrieved 2 October 2012.
  3. Jump up to:a b Lo, Kwok-Wai; Chung, Grace Tin-Yun; To, Ka-Fai (2012). „Deciphering the molecular genetic basis of NPC through molecular, cytogenetic, and epigenetic approaches“. Seminars in Cancer Biology22 (2): 79–86. doi:10.1016/j.semcancer.2011.12.011PMID 22245473.
  4. ^ Yu, M. C.; Ho, J. H.; Lai, S. H.; Henderson, B. E. (1986). „Cantonese-style salted fish as a caus
   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Карциноми