Онкология и Изкуствен интелект

Намалява ли чесънът риска от рак?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Смята се, че чесънът има свойства за предотвратяване на рака, което е свързано с неговите антибактериални и антиоксидантни ефекти в организма, a популационни проучвания показват, че тази теория може и да е вярна.

Някои проучвания са показали ползи от чесъна по отношение на рака на стомаха, дебелото черво, хранопровода, панкреаса, гърдата и простатата, но все още не е ясна
степента на намаляване на риска от рак като различни епидемиологични проучвания съобщават за противоречиви резултати.

Компонентите на чесъна като алицина, флавоноидите и алил-сулфидите допринасят за различните механизми, по които се счита, че се намалява риска.

Съществуват и някои предварителни доказателства, че чесънът може да играе роля и при лечението на рака. Въпреки това, разбирането как да приготвяте и готвите
чесън е важно, за да не загубите тези важни фитонутриенти между хранителния магазин и вашата чиния.

Малко за чесъна

Чесънът и лукът са редовна част от готвенето още от времето на древна Гърция и Рим. Ароматното растение чесън е наречено с много имена, включително „луковицата на дървото
на живота“ (заради свойствата му против стареене) и „смрадливата роза“.

На чесъна е приписвана дори силата, която подобрява сексуалния живот, дава издръжливост на спортистите и предпазва от вампири. Но по-важното е, че ползите от чесъна за здравето включват неговите естествени антибиотични и антиоксидантни свойства като двете евентуално могат да помогнат за предотвратяването на рака.

Чесънът е зеленчук от семейството на луковичните растения- Allium. Расте в различни размера и цветове и може да се засажда заедно с други зеленчуци като естествен
пестицид.

Счита се, че че храненето с чесън може да подобри здравето Ви, като понижи високото кръвно налягане и лошия холестерол.

Ползи за здравето

Когато разглеждаме потенциалните ползи от храните във връзка с профилактиката на рака е полезно да разгледаме, както популационните проучвания (хората, които ядат
голямо количество храна, имат ли по-нисък процент на рак?), така и възможния механизъм, по който те работят (има ли биологичният механизъм?)

Профилактика на рака

Със сигурност не е възможно да се предотвратят всички видове рак, но популационни проучвания са установили намален риск от следните видове рак при хора, които консумират повече чесън:

1. Рак на стомаха;
2. Рак на дебелото черво;
3. Рак на панкреаса;
4. Рак на хранопровода;
5. Рак на гърдата;
6. Рак на простатата.

Противоракови съединения

Чесънът има естествени антиоксиданти и е противовъзпалително, антибактериално и антивирусно средство. Скилидките на чесъна съдържат високи нива на сяра, флавоноиди и
селен. А когато е смачкан, нарязан или настърган, той произвежда съединението алицин.

Антибактериалните му свойства могат да помогнат за предотвратяване на рака, както и способността му да подобрява генетичното възстановяване да забави клетъчната пролиферация и да предотврати образуването на канцерогенни вещества в организма.

Три от съединенията за борба с рака в чесъна включват:

Алицин: той е мощно растително съединение, което е с антибиотични и противогъбични характеристики. Това вещество е достатъчно силно, за да причини мехури, ако бъде втрито по
кожата. Алицинът бързо избледнява, след като бъде произведен. Готвенето ускорява разграждането му, а третирането му в микровълнова печка го „убива и унищожава“почти напълно, и няма
ползите за здравето.

Флавоноиди: Те са ароматни растителни съединения, за които се счита, че имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тези съединения се борят с рака, като
предотвратяват увреждането на клетките.

Селен и алил-сулфиди: И двата растителни химикала могат да бъдат антимутагени или вещества, които предотвратяват рака, като блокират увреждането на ДНК на
клетките или стимулират тялото да възстановява повредената ДНК.

Лечение с чесън при рак

В момента има изследвания, които разглеждат потенциалната роля на чесъна при лечението на рак. Докато изследванията са все още в зародиш и не знаем дали проучванията, направени в лабораторията, могат да се превърнат в действия в човешкото тяло, не е задължително да използвате чесън, за да подобрите вкуса на храните, които ядете.
Според проучване от 2019 г. чесънът може да повлияе на сигналните пътища в растежа на рака по редица начини.

Ето и някои от тях:

Задържане на клетъчния цикъл: Чесънът изглежда причинява спиране на клетъчния цикъл във фаза G0 /G1, както и във фаза G2 /M. Задържането на клетъчния цикъл, е както
при химиотерапевтичните лекарства, макар те да действат в различни точки от него.

Намалена ангиогенеза: Ангиогенезата или растежът на нови кръвоносни съдове е необходим за растежа на туморите. Всъщност се смята, че туморите не могат да растат над
определени размери без ангиогенеза. Изглежда чесънът намалява способността на раковите клетки да стимулират растежа на нови кръвоносни съдове.

Повишена апоптоза: Нормалните клетки умират (апоптоза) в определен момент, докато раковите клетки често са в състояние да избегнат тази програмирана клетъчна смърт.
Чесънът и неговите компоненти изглежда повишават степента на апоптоза при раковите клетки.

Преживяемост, чесън и рака

Проведени са малко проучвания, разглеждащи потенциалната роля на лечението с чесън при хората, въпреки че едно проучване от 2019 г. беше обнадеждаващо. Ракът на стомаха е много разпространен в световен мащаб и е водещата диагноза за рак в някои страни. Проучване от 2019 г. в Китай е установило, че както лечението с H. pylori (бактериалните инфекции, свързани с рак на стомаха) в продължение на две седмици, така и добавките с чесън в продължение на седем години, са свързани със значително
намален риск от смърт поради рак на стомаха.

Чесън срещу раковата кахексия

Счита се, че раковата кахексия, синдром, който включва както неволно отслабване, така и загуба на мускулна маса (атрофия), е пряко отговорна за около 20% от
смъртните случаи, свързани с рака. Към днешна дата профилактиката и лечението на кахексия са предизвикателство, а самото набавяне на калории е недостатъчно.

Компонентът на счукан чесън, A-ajoene, обаче е заинтригувал изследователите като потенциална терапия за намаляване на кахексията при раково болни пациенти.

Проучване от 2019 г. е разгледало ефектите на екстракт от ажоен, както при мишки, така и върху човешки ракови клетки, отглеждани в лабораторията.

Установено е било, че аджоенът може да функционира по два отделни начина, както за намаляване на възпалителните реакции, които допринасят за мускулната атрофия, така и чрез действително насърчаване на синтеза на мускулен протеин. Все още не е известно дали тези резултати ще означават, че аджоенът (сярно съединение, присъстващо в
чесъна) може да предпази от мускулна атрофия при хора с рак, но чесънът може да помогне и по друг начин.

Липсата на апетит е твърде често срещана при рака, особено при напреднал рак, а чесънът може да подправи ястието, за да го направи по-апетитно.

Ето и някой реални клинични проучвания свързани директно с чесъна. Някой от тях не са пряко свързани с лечението на рака, а на други заболявания, но показват значението му
в бъдеще:
1.https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03931434?term=garlic&draw=2&rank=1 При пациенти с диабет
2.https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01534910?term=garlic&draw=2&rank=2 При пациенти с атеросклероза
3.https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01198223?term=garlic&draw=2&rank=3 При пациенти със стоматит
4.https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03860350?term=garlic&draw=2&rank=4 За биологична възраст
5.https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02691117?term=garlic&draw=2&rank=5 За алопеция при деца
6.https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01293591?term=garlic&draw=2&rank=6 Биомаркер при рак
7.https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04010565?term=garlic&draw=2&rank=7 За холестерол
8.https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01948453?term=garlic&draw=2&rank=8 За атеросклероза

Източник на информация:

1.https://www.verywellhealth.com/garlic-reduces-your-cancer-risk-430030

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости