Онкология и Изкуствен интелект

Накратко за белтъчините (протеините) при хранене на онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski
27.09.2019

Накратко за белтъчините (протеините) при хранене.

Ако сте онкоболен и подложен на постоянен стрес е много важно, какви храни се приемате. Протеините са жизненоважна съставка от Вашето меню. Те трябва да присъстват умерено и балансирано във Вашата диета!

Напоследък са доста разпространени различни псевдотеории за вредата на млечните продукти и опасноста, че могат да предизвикат ракови заболявания.

Тук няма да се занимаваме с тези теории. На тях ще отделим специално внимание. Затова ще обърнем внимание много накратко за какво ни служат протеините.

Консултирайте се с лекар относно Вашата диета, според вида на раковото заболяване, от което се лекувате!

Ето кратка информация за протеините в храната. Какво представляват?

Без значение дали искате да отслабнете, качите килограми или просто да спазвате по-добри хранителни навици е добре да знаете, някои важни неща за елементите на храненето.

Една от най-важните съставки в ежедневното хране са белтъчините, наричани още протеини.

Жизнените процеси като храносмилането и усвояването на хранителните вещества е невъзможно без участието на храносмилателните ензими (протеини).

Белтъците са един от основните градивни компоненти на живите клетки, както и на вирусните частици.

Те притежават сложна пространствена структура и изпълняват разнообразни биологични функции – от типично структурни, защитни (активна и пасивна), транспортни и съкратителни до каталитични и регулаторни.

Протеинът е много важен, тъй като той спомага за изграждането и регенерирането на тъканите. Участва и в изграждането на кожата, косата, ноктите, костите и съединителната тъкан.

Белтъчините (протеини) са втората най-разпространена субстанция в тялото след водата.

Протеините представляват линейни полимери (поликондензати), изградени от поредица от 20 различни вида аминомиселини. Единадесет от тях човешкото тяло произвежда само, а останалите девет, като изолевцин, левцин, лизин, метионин, аргинин, валин, трионин, фенилаланин и триптофан, са незаменими аминокиселини и трябва да се набавят чрез храната.

   Най-добри източници на протеин са храните от животински произход:

  • Месо (червено и бяло) – пилешко, пуешко, телешко;
  • Яйца;
  • Риба и други морски дарове;
  • Млечни продукти – сирене, мляко, извара.

Животинският протеин съдържа всички аминокиселини, от които човешкото тяло се нуждае.

Разбира се, освен в животинските продукти протеин има и в някои зеленчуци, ядки, зърнени и бобови култури, но те се смятат за не толкова добър източник на протеин, тъй като не съдържат всички есенциални аминокиселини в себе си – не повече от 4-5.

Но въпреки това Вие винаги можете да комбинирате заленчуци, ядки, зърнени и бобови храни, за да си набавите всички незаменими аминокиселини.

Когато ги комбинирате, получавате пълноценен източник на белтъчини, който може да замести месото. Например, добавяйте ядки или семена към салатите и зеленчуковите блюда. Сигурно е, че комбинациите от всички видове зърна, от всички ядки и семена, всички бобови растения и многообразието от смесени зеленчуци ще Ви доставят достатъчно белтъчини.

   Добри храни, които можете да употребявате за набавяне на протеини са:

  • Кафяв ориз
  • Царевица
  • Ядки и семена
  • Зеленчуци
  • Пшеница

Белтъците (протеини) участват, в по-голямата част от процесите, които протичат в живия организъм. Структурата на клетката, протичането на метаболитните процеси, регулацията на хомеостазата и дори защитата на организма се дължи преди всичко на конкретни белтъци.

Ролята им в съхраняването и реализирането на генетичната информация ги нарежда сред най важните елементи на живата клетка, наред с нуклеиновите киселини, въглехидратите и липидите.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Диети