Онкология и Изкуствен интелект

Може ли пушенето на канабис да причини рак на белия дроб?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Засега няма твърдо съгласие относно това, дали пушенето на канабис може да причини рак на белия дроб. Поради факта, че канабисовият дим съдържа много подобни химикали на тютюневия се счита, че пушенето на канабис също може да увеличи риска от рак на белия дроб.

Доколко тези канцерогени увеличават риска от развитието на рак при човека обаче, е спорно, а самия риск варира в зависимост от това, как дадения човек пуши канабис. Например, когато хората  пушат канабис, те са склонни да вдишват по-дълбоко, отколкото когато пушат тютюн от обикновенна цигара, за да го „почувстват“ по-силно. Това може да доведе до четирикратно
увеличение на отлаганията на катран в белите дробове в сравнение с тютюнопушенето. Тези ефекти обаче, в сравнение с това как хората пушат тютюн, може да се  компенсират от това, колко често хората пушат канабис, което обикновено е много по-рядко в сравнение с цигарите.

Да се ​​установи, как канабисът влияе конкретно на здравето на белите дробове и рискът от рак на белия дроб е трудно, тъй като тези, които пушат канабис, често  пушат и тютюн. Независимо от това, някои проучвания показват, че канабисът може да причини или да влоши определени състояния, включително такива като остър и хроничен  бронхит, пневмония и хронична обструктивна белодробна болест.

За да се избегнат потенциалните отрицателни ефекти от пушенето на канабис, могат да се обмислят други методи на консумация.

Например, може да се използва  устройство, което загрява и изпарява маслата от канабис, премахвайки необходимостта от поглъщане на дим. Консумацията на канабис е друга алтернатива, която  елиминира излагането на дим и изпарения, но поглъщането му по този начин може да затрудни дозирането.

Пушенето на вещества след изгаряне обикновено е вредно. Растенията, както и канабисът не правят изключение, тъй като при изгарянето си отделят канцерогени, които  причиняват увреждане на клетъчната ДНК в носа, устата, хранопровода и белите дробове. Постоянното излагане на канабис по този начин може по този начин да увеличи  риска от необичайно нарастване на клетките и образуване на тумори.

Канабисът и тютюневият дим съдържат много подобни токсини, като канабисът съдържа повече определени канцерогени, отколкото тютюневия дим. Например, той съдържа  около 50% повече бензопирен, за който е известно, че реагира и се свързва с ДНК, което води до мутации, които могат да доведат до рак. Канабисовият дим съдържа  75% повече бензантрацен и повече феноли, винилхлориди, нитрозамини и реактивни кислородни видове, отколкото тютюневия дим.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/cannabis-sciences/20150/smoking-cannabis-cause-lung-cancer?fbclid=IwAR3Qo0KonjeFIbgvBidvEFqVp6bVayqYlkQwpZxP0GODOpETaealY514XpA

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака