Онкология и Изкуствен интелект

Могат ли кучетата да откриват рак?

I.Bivolarski
I.Bivolarski
24.10.2019

Нов интересен и оригинален подход е бил разработен за диагностицирането на рак на белия дроб. Били са използвани кучета от породата Бигъл, които са могли с  голяма точност да определят дали има раково новообразувание при онкопациенти.

Идеята не е нова да се използват определени видове животни за откриване на  рак и трябва да споменем, че към днешна дата има значителен напредък.

Използването на кучета за целта има своето логично обяснение.

Те са с изключително чувствителност към миризми. Тази им способност допринася за прецизирането на диагностиката.

Подобно на много други болести, се счита, че ракът оставя специфични следи, или „подписи на специфична миризма“, в тялото на човека и/или телесните секрети.

Ракови клетки, произвеждат и освобождават тези „подписи на миризма„. Така чувствителния нос на кучето ги открива сравнително лесно.

Теориите за това са много и засега няма точна такава, която да описва този процес в детайли.

В зависимост от вида на рака, кучетата могат да откриват тези „подписи“ при:

1.Кожа;
2.Дъх;
3.Урина;
4.Изпражнения;
5.Пот.

Сега към по-горе изброените се добавя и кръв, в която може да има опрелени вещества, които да са специфични за конкретния вид рак и да могат да бъдат уловени от обонянието на кучетата.

Ново изследване публикувано в The Journal of the American Osteopathic Association предполага, че кучетата имат способността да „подушат“ рак на  белия дроб с изключително висока точност.

Ранното откриване на това заболяване е от решаващо значение за ефективното му лечение като в момента лекарите  разчитат на скъпи и понякога неточни КТ и PET сканирания за диагностицирането му.

Сега се счита, че може да има по-добър начин за диагностициране, като затова са били обучени три бигълчета да „помиришат“ недребноклетъчния рак на белия дроб в кръвни проби от плазма.

Обонятелната острота на кучето от породата бигъл е поне 10 000 пъти по-чувствителна от тази на човек, което се дължи на по-широките им обонятелни рецептори и способността им да задържат въздуха в назофаринкса си по време на издишването.

Изследователите избрали да работят с тези кучета, точно защото имат много силно развито обоняние и се отглеждат специално за лов.

Бигълите е средно големи  кучета и имат около 225 милиона обонятелни рецептори. За сравнение, хората имат около 5 милиона.

След обучението на кучетата изследователите са тествали способността им да различават кръвни проби от индивиди с недребноклетъчен рак на белия дроб и кръвни  проби от здрави индивиди. Открито е било, че кучетата са успели да разграничат успешно двата типа проби, идентифицирайки наличието на рак със 97,5% специфичност  и 96,7% чувствителност.

Към момента изглежда, че кучетата имат по-добра естествена способност да откриват рак на белия дроб, отколкото най-модерната технология.

Всъщност крайната цел всъщност не е да се използват самите кучета за откриване на рак, а вместо това да се разбере, как те правят  откриването и след това да се имитира тази част чрез създаването на собствена технология.

Използват се кучетата, за да се подредят „слоевете на аромат„, докато не се открие технология за идентифицирането на биомаркерите. В крайна сметка, учените се стремят да разработят евтин тест за скрининг, който би позволил на  хората да откриват самостоятелно наличието на рак чрез „вдишване„.

В момента изследванията продължават за разширяване на тестването на способността на  кучетата да идентифицират няколко други форми на рак, включително рак на гърдата и колоректален рак.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/cancer/15045/dog-detect-cancer-pet-scan?fbclid=IwAR0i-y3Y7cr7ipAUXMbRiVR6ArN_c3B8Reqib1Rjl-bUvQEJrEY7wtSNX-8
2.https://www.medicalnewstoday.com/articles/325511.php
3.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780323393089000261
4.https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2736410
5.https://www.medicalnewstoday.com/articles/323620.php

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости