Онкология и Изкуствен интелект
Папиларна фиброеластома

Миом на матката

I.Bivolarski
I.Bivolarski
29.09.2019

Mиомът (myoma uteri) е най-честия вид добрикачествен тумор на матката. Изграден е от гладки мускулни влакна (както и миометриумът).

Може да се развие във всеки отдел на матката, а също така и на повече места едновремено.

Миомите обичайно са намират в  корпусът, а в 2% от случайте се откриват и в цервиксът (маточната шийка). Миомът е бавно растящ тумор. Има гладка обвивка, която го покрива изцяло.

Локализация

Миомите се делят според локализацията си на три главни групи:

1.Интрамуларни миоми

Интрамуларните миоми се намират в стеанта на матката. Когато се малки, обичайно не прават никакви проблеми, но когато станат мултиплени или се увеличат, започвна да се увеличава и размера на матката. Някой се превръщат в субсерозни, а други субмукозни.

2.Субмукозни миоми

Субмукозните миоми се появяват в кухината на матката. Ендометриумът над миомата изтънява, и насъпва промяна в менструацията ако има такава. Това е причината при субмукозниот миом да има чести менструални проблеми, менорагии и метрорагии.

В редки случай контракциите на матката могат да доведат до „псевдораждане“ на миомата през вагината, особенно тази която се държи на „краче“ захваното за ендометриума.

3.Субсерозен миом

Субсерозения миом е локализиран па самата повърхност на матката и е покрит от серозната обвивка.

Ако се уголеми и притисне пикочния мехур могат да предизвикат проблеми с уринирането, а ако се намират по задния отдел на матката  могат да предизвикат болки в долната част на гърба, а в случай на притискане на ректума да се предизвика запек.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Доброкачествени тумори