Онкология и Изкуствен интелект

Медианата не е посланието (Част 2)

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Д-р Стивън Джей Гулд

Част 2

AMA Journal of Ethics
Illuminating the Art of Medicine

https://journalofethics.ama-assn.org/article/median-isnt-message/2013-01?fbclid=IwAR3-M2L8_AOMR4GcGTsTQXKRY__tz7oCSak9sU2voWjdZrzdi54LjURZx_c

Cancer.bg публикува есето на Стивън.Дж.Гулд относно вижданията му за статистиката и преживяемостта при пациентите с ракови заболяване. То много добре, обосновава, че статистиката не е присъда, а само цифри.

Ако съчетаем хората с един и същи рак по възраст, класа, здравен и социално-икономически статус, и като цяло тези с положителни нагласи, със силна воля и цел за  живот, с ангажираност в борба им с рака и с активно отношение за подпомагане на тяхното собствено лечение, а не просто пасивно приемане на всичко, което лекарите казват, то тогава  няма ли да се живее по-дълго. Няколко месеца по-късно попитах сър д-р Питър Медавар, моя личен научен „гуру“ и нобелов лауреат по медицина в областта на имунологията, каква може да бъде най-добрата рецепта за успех срещу рака? „Сангвиничната личност„, отговори ми той. За щастие (тъй като човек не може да „реконструира“ характера си в кратки срокове и с определена цел), аз който, съм  сдържан и уверен, приех точно по този начин на поведение.

Оттук идва и дилемата пред хуманните лекари: Ако явно отношението към лечението е от изключително важно значение, трябва ли да се „рекламира“ такова мрачно заключение, особено след като  малко хора имат достатъчно разбиране на статистиката, за да преценят, какво всъщност означават тези твърдения? От дългогодишния си опит с процеса на еволюция на бахамските сухоземни охлюви, третирани количествено, развих тези технически познания – и съм убеден, че те изиграха основна роля за спасяването на живота ми. Знанието  наистина е сила, както е казал Франсис Бейкън. Но обикновените хора имат ли тези познания?

Проблемът може да се обобщи накратко: Какво означава „средна смъртност от осем месеца“ в нашия простонароден език? Подозирам, че повечето хора, които нямат обучение по статистика, биха прочели такова изявление като „Вероятно ще умрете след осем месеца“ – точно това заключение, което трябва да се избягва на всяка цена, както поради това, че
формулировката е невярна, така и защото отношението към заболяването и лечението въобще е толкова важно.

Разбира се, не бях щастлив, но и не прочетох изявлението по този народен начин. Техническото ми обучение даде различна гледна точка на „средна смъртност за осем месеца“. Въпросът може да изглежда фин, но последиците могат да бъдат много дълбоки и травмиращи. Освен това тази перспектива олицетворява отличителния начин на мислене в моята собствена област на еволюционна биология и естествената история.

Все още носим историческия багаж на платоническото наследство, което търси остри същности и определени граници. (По този начин се надяваме да намерим недвусмислено „начало на живота“ или „дефиниция на смъртта“, въпреки че природата често идва при нас като непреводима.)

Това платоническо наследство, с акцент върху ясните разграничения и отделени неизменни същества, ни кара да гледаме погрешно на статистическите мерки на централната тенденция, наистина противоположно на подходящата интерпретация в нашия действителен свят на вариации, сенки и какво ли още не. Накратко, ние разглеждаме средствата и медианите като твърди „реалности“, а вариацията, която позволява тяхното изчисление, е набор от преходни и несъвършени измервания на тази скрита същност. Ако медианата е реалността и вариацията около медианата е просто някаво за изчисление, тогава „Вероятно ще умра след осем месеца“ може и да мине като разумно тълкуване.

Но всички еволюционни биолози знаят, че самото изменение е единствената непреводима същност на природата. Вариацията е твърдата реалност, а не набор от несъвършени  мерки за централната тенденция. Средствата и медианите са абстракциите. Следователно от моята позиция, аз гледах на статистиката за мезотелиома съвсем различно – и не само защото съм  оптимист, който е склонен да вижда „поничката вместо дупката“, а най-вече защото знам, че самите вариации са реалността. Трябваше да се поставя сред вариацията.

Очаквайте Част 3

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака