Онкология и Изкуствен интелект
Папиларна фиброеластома

Люти чушки в борбата с рака

I.Bivolarski
I.Bivolarski
24.10.2019

Ново проучване е установило, че капсаицинът, химическа съставка в лютите чили чушки, може успешно да спре развитието на метастазите при рак на белия дроб.

Според Американското общество за борба с рака, ракът на белите дробове е водещата причина за смърт сред мъжете и жените в САЩ.

Организацията също така изчислява, че около 228 150 души ще развият рак на белия дроб, а 142 670 души ще умрат от това състояние само през 2019 година.

Повечето смъртни случаи възникват в резултат на метастазирането на рака в тялото.

Нови изследвания показват, че може би има хранителна съставка, която може да възпрепятства този процес на метастазиране.

Капсаицинът, който е химично съединение,  което придава острия и лют вкус на чили чушките е успял да спре метастазирането на рака на белия дроб при гризачи и при култивирани човешки клетъчни линии.

Как действа капсаицина срещу рака

Изследователите са тествали капсаицина в три култивирани линии от човешки недребноклетъчни ракови клетки на белия дроб и са установили, че той е спрял първия  етап на метастазирането, който се нарича „инвазия„.

Учените също така са подложили мишки с рак на белия дроб на диета с капсаицин и са установили, че тези гризачи имат много по-малък брой метастатични  ракови клетки в белите дробове в сравнение с мишките, които не са получили диетата.

По-нататъшните клетъчни експерименти са установили, че капсаицинът спира метастазите като блокира активирането на протеина наречен Src.

Този протеин е ключов за регулирането на пролиферацията, преживяемостта и подвижността на клетките. Авторите заключават че:

Резултатите са показали, че капсаицинът директно взаимодейства със Src и инхибира Src-активирането на същия протеин за потискане на метастазирането. 

Резултатите от изследванията могат да насърчат развитието на нови анти-метастатични терапии за лечението на рака на белия дроб.

Въпреки това се отбелязва, че трябва да се разработят аналози на капсаицина, които да заобикалят страничните ефекти.

Напълно е възможно един ден капсаицина да се използва в комбинация с други химиотерапевтици за лечение на различни видове рак на белия дроб. 

Въпреки това, използването му клинично ще изисква преодоляване на неприятните странични ефекти, които включват стомашно-чревно дразнене,  стомашни спазми и усещане за парене.

Ракът на белите дробове, както и други видове рак често метастазират на вторични места като мозъка, черния дроб или костите, което ги прави трудни за лечение.

Това не е първото проучване, което да доведе до потенциалните ползи за здравето от капсаицин.

Предишни изследвания са показали, че съединението може да инхибира  развитието на тройно негативния рак на гърдата, а други сочат, че той може да намали риска от развитието на колоректален рак.

И накрая, предишни изследвания също така предполагат, че съединението може да удължи живота ни.

Източници на информация:

1.https://www.medicalnewstoday.com/articles/324911.php
2.https://www.medicalnewstoday.com/articles/314955.php
3.https://www.medicalnewstoday.com/articles/155598.php
4.https://www.medicalnewstoday.com/articles/280569.php

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости