Люти чушки в борбата с рака
Ново проучване е установило, че капсаицинът, химическа съставка в лютите чили чушки, може успешно да спре развитието на метастазите при рак на белия дроб.
Според Американското общество за борба с рака, ракът на белите дробове е водещата причина за смърт сред мъжете и жените в САЩ.
Организацията също така изчислява, че около 228 150 души ще развият рак на белия дроб, а 142 670 души ще умрат от това състояние само през 2019 година.
Повечето смъртни случаи възникват в резултат на метастазирането на рака в тялото.
Нови изследвания показват, че може би има хранителна съставка, която може да възпрепятства този процес на метастазиране.
Капсаицинът, който е химично съединение, което придава острия и лют вкус на чили чушките е успял да спре метастазирането на рака на белия дроб при гризачи и при култивирани човешки клетъчни линии.
Как действа капсаицина срещу рака
Изследователите са тествали капсаицина в три култивирани линии от човешки недребноклетъчни ракови клетки на белия дроб и са установили, че той е спрял първия етап на метастазирането, който се нарича „инвазия„.
Учените също така са подложили мишки с рак на белия дроб на диета с капсаицин и са установили, че тези гризачи имат много по-малък брой метастатични ракови клетки в белите дробове в сравнение с мишките, които не са получили диетата.
По-нататъшните клетъчни експерименти са установили, че капсаицинът спира метастазите като блокира активирането на протеина наречен Src.
Този протеин е ключов за регулирането на пролиферацията, преживяемостта и подвижността на клетките. Авторите заключават че:
Резултатите са показали, че капсаицинът директно взаимодейства със Src и инхибира Src-активирането на същия протеин за потискане на метастазирането.
Резултатите от изследванията могат да насърчат развитието на нови анти-метастатични терапии за лечението на рака на белия дроб.
Въпреки това се отбелязва, че трябва да се разработят аналози на капсаицина, които да заобикалят страничните ефекти.
Напълно е възможно един ден капсаицина да се използва в комбинация с други химиотерапевтици за лечение на различни видове рак на белия дроб.
Въпреки това, използването му клинично ще изисква преодоляване на неприятните странични ефекти, които включват стомашно-чревно дразнене, стомашни спазми и усещане за парене.
Ракът на белите дробове, както и други видове рак често метастазират на вторични места като мозъка, черния дроб или костите, което ги прави трудни за лечение.
Това не е първото проучване, което да доведе до потенциалните ползи за здравето от капсаицин.
Предишни изследвания са показали, че съединението може да инхибира развитието на тройно негативния рак на гърдата, а други сочат, че той може да намали риска от развитието на колоректален рак.
И накрая, предишни изследвания също така предполагат, че съединението може да удължи живота ни.
Източници на информация:
1.https://www.medicalnewstoday.com/articles/324911.php
2.https://www.medicalnewstoday.com/articles/314955.php
3.https://www.medicalnewstoday.com/articles/155598.php
4.https://www.medicalnewstoday.com/articles/280569.php