Онкология и Изкуствен интелект

Лекарство на базата на канабис- Сативекс ще бъде тествано във фаза II при мозъчни тумори

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Планира се изпитване във фаза II за тестване на лекарството Sativex, получено от канабис, при пациенти с агресивни мозъчни тумори.

Проучването ще се проведе в 15 болници във Великобритания и ще бъде координирано от Отдела за клинични изпитвания за изследване на рака в Обединеното кралство в Университета в Лийдс, Северна Англия.

Благотворителна организация за мозъчни тумори, също базирана във Великобритания, събира средства за покриване на прогнозните разходи на изпитването, които са около 450,00 паунда (627 000 долара).

Sativex, произведен от GW Pharma, е лекарство от канабис, което се предлага под формата на спрей за перорално приложение, съдържащ канабиноидите THC и CBD.

Намерението е Sativex да се използва едновременно с химиотерапия при пациенти, които имат рецидив на глиобластомен (вид мозъчен тумор) след първоначално лечение.

Според главния изследовател, глиобластомите, които първоначално се лекуват успешно, почти винаги рецидивират в рамките на една година и понякога има
малко възможности за лечение, след като това се случи. Доказано е обаче, че глиобластомните имат рецептори за канабиноиди на клетъчните им повърхности, което е заинтригувало изследователите, а това предлага известна надежда, че лекарствата на основата на канабис може да предложи по-положителна прогноза за
пациентите с този вид мозъчен тумор.

Лабораторни проучвания върху клетки на глиобластом показват, че тези лекарства могат да забавят растежа на тумора и работят особено добре, когато се използват с темозоломид.

Предишно проучване във фаза I на Sativex при 27 пациенти е установило, че повече пациенти са били живи след една година на лекарството в сравнение с плацебо групата, но изпитването е било твърде малко, за да покаже значителна разлика в преживяемостта.

За сравнение, новото изпитване фаза II ще включва десет пъти повече пациенти. Той ще започне в началото на 2022 г., при условие че целта за финансиране бъде постигната.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/health-and-medicine/21003/cannabis-drug-sativex-tested-phase-ii-brain-tumor-trial-2?fbclid=IwAR0zw5kM9I-jH4dePX-lfXGzxsLrkhquPz_R1rOdvUs0lX5D-FO-mxN7e2E

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости