Онкология и Изкуствен интелект

Лекарствата за кръвно налягане могат да увеличат преживяемостта при пацинети с колоректален рак

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Обичайни лекарства, използвани за регулиране на кръвното налягане, могат да подобрят преживяемостта при пациенти с колоректален рак. Съответното проучване е било публикувано в Cancer medicine.

Предишни проучвания са установили, че съдовите промени са чести при рака. Освен това е доказано, че антихипертензивните лекарства – тези, които понижават кръвното налягане, имат ефект върху туморите.

Докато високото кръвно налягане е често срещано сред пациенти с колоректален рак, има малко изследвания за ефектите на тези лекарства участващи в регулирането на кръвното налягане върху пациенти с колоректален рак. По този начин изследователите са се опитали да изследват тази тема в настоящото изследване.

За да направят това, те са проверили 13 982 резултата от пациенти с колоректален рак от базата данни Medicare за наблюдение, епидемиология и крайни резултати (SEER).

Всички пациенти са били на 65 или повече години и са били диагностицирани с рак между 2007 и 2012 г.

Изследователите са установили, че пациентите, използващи АСЕ инхибитори и тиазидни диуретици, са имали най-голяма полза по отношение на преживяемостта.

Тези, които са били на блокери на калциевите канали, обаче са се възползвали по-малко. Пациентите, които постоянно са приемали лекарствата за кръвно налягане, също са имали по-ниски нива на смъртност.

Резултатите показват връзка между повишената привързаност към лекарствата за кръвно налягане и намалената смъртност при пациенти, започващи тези лекарства след диагностициране на стадий I, II или III на колоректален карцином спрямо тези, които не са го направили.

Интересно е да се отбележи, че резултатите може да се потвърдят и от работата върху животински модели.

Продължават изследванията върху защитните ефекти на антихипертензивите и при други видове рак. Това потенциално може да осигури значителни последици при лечението на рака стомашно -чревния тракт.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/drug-discovery-and-development/21119/blood-pressure-drugs-boost-survival-colorectal-cancer?fbclid=IwAR08Y5eMBIyU4CyUOixpgk_CDHJC_Mn9XQs3FPAYS8CvHs2U5yu8AEi6Tt8

2.Cancer medicine – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cam4.4088

3.Science Daily

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости