Онкология и Изкуствен интелект

Кръвен тест открива с над 90% точност рак на белия дроб

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Кръвен тест, контролиран от Изкуствен интелект (AI), успява правилно да открие наличието на рак на белия дроб при повече от 90% от пробите на пациенти. Съответното проучване е било публикувано в Nature Communications.

Ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от рак, като над 2 милиона души умират от болестта по света всяка година. Въпреки това обаче по-малко от 6% от американците, които са изложени на риск от заболяването, се подлагат на скрининг с компютърна томография с ниски дози.

Някои от причините за това включват излагане на радиация, страх от фалшиво положителни резултати, както и страхове от инвазивни процедури.

По този начин изследователите зад настоящото проучване са се опитали да създадат скринингов метод за рак на белия дроб, който да намали по-горните притеснения и да насърчи повече хора, изложени на риск от заболяването, да преминат скрининг.

За своето проучване изследователите са извършили генно секвениране на ДНК в кръвни проби, взети от 365 души, повечето от които са били с висок риск от рак на белия дроб и са имали симптоми, свързани с тютюнопушенето като кашлица и затруднено дишане.

Чрез подход на машинно обучение, наречен ДНК оценяване на фрагменти за ранно прихващане (DELFI), изследователите са установили, че пациентите, диагностицирани по-късно с рак, имат широко разпространени вариации в техните фрагментни (ДНК), докато тези, които не развиват болестта, имат последователни фрагментирани профили.

След това изследователите са потвърдили технологията върху различна популация от 385 души без рак и 46 с рак. В крайна сметка подходът е успял да открие над 90% от пациентите с рак на белия дроб, включително тези с ранен и напреднал стадий и различни подтипове.

Подходът DELFI сега преминава клинично изпитване в САЩ, наречено DELFI-L101, включващо 1700 участници, включително здрави пациенти, хора с рак на белия дроб и такива с други видове рак.

Моделите на фрагментиране на ДНК осигуряват забележителен „пръстов отпечатък“ за ранно откриване на рак, за когото сесмята, че може да бъде в основата на широкодостъпен тест за течна биопсия при пациенти с рак на белия дроб.

Източник на информация:

https://www.labroots.com/trending/cancer/21184/blood-test-90-accurate-detecting-lung-cancer?fbclid=IwAR2OEGG8i_35tdfovk6xgEhyU_FBaMVC0RY12j6OejxrIbEwSJu6c-F495w

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости