Онкология и Изкуствен интелект
Папиларна фиброеластома

Какво представляват палиативните грижи?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Палиативните грижи се прилагат за подобряване на качеството на живот на пациенти, които имат сериозно или животозастрашаващо заболяване като например рак.

Те са подход за грижа, който се отнася до човека (пациента) като цяло, а не само към болестта.

Целта е да се предотвратят или лекуват възможно най-рано симптомите и страничните ефекти на заболяването в допълнение към всички свързани с тях психологически, социални и духовни проблеми.

Палиативните грижи могат да се нарекат ​​също и „комфортни грижи„, „поддържащи грижи“ и/или „управление на симптомите„. Пациентите могат да получават палиативни грижи в болницата,  амбулаторията, специализирано заведението за палиативни грижи или у дома под ръководството на медицинско лице.

Какви проблеми се решават с палиативните грижи?

Физическите и емоционалните ефекти на рака и лечението му може да са много различни от човек до човек. Палиативната грижа може да адресира широк спектър от проблеми, интегрирайки специфичните нужди на индивида.

Специалистите по палиативни грижи ще вземат предвид следните проблеми за всеки пациент:

1.Физически проблем. Общите физически симптоми могат включват: болка, умора, загуба на апетит, гадене, повръщане, задух и безсъние.
 
2.Емоционален проблем. Тук се осигурят ресурси, за да се помогне на пациентите и семействата им да се справят с емоциите,  които идват с поставянето на диагнозата рак, както и за справяне с последиците от лечението. Депресията, тревожността и страхът са само част от притесненията,  които могат да бъдат повлияни чрез палиативните грижи.
 
3.Духовни проблеми. С диагнозата рак пациентите и семействата често търсят по-дълбоко смисъл на живота си. Някои откриват, че болестта ги приближава до тяхните  духовни вярвания, докато други се борят да разберат защо ракът им се е случил.

Екипите по палиативни грижи могат да помогнат на хората да проучат своите  убеждения и ценности, така че да могат да намерят усещане за мир вътре в себе си и/или да достигнат до някаква точка на приемане на състоянието си.
 
4.Нужда от болногледач. Членовете на семейството са важна част от грижите при раково болните пациенти. Подобно на пациента, те също имат променящи се нужди. Често срещано е членовете на семейството да бъдат затрупани от допълнителните отговорности, които ги натоварват емоционални и физически.

Мнозина трудно се грижат за болен роднина, докато се опитват да се  справят с други задължения като работа, домакински задължения и/или грижи за други членове на семейството.

Несигурността за това, как да се помогне на любимия човек при определени медицински ситуации, неадекватна социална подкрепа и емоции като притеснение и страх също могат да допринесат за стреса.

Тези предизвикателства могат да компрометират здравето на полагащите грижи. Специалистите по палиативни грижи могат да помогнат на семействата и приятелите на пациента да  се справят по-лесно със ситуацията, както и да им бъде предоставен необходимата подкрепа.

Кога могат да се използват палиативни грижи при рак?

Палиативните грижи могат да се предоставят във всеки момент при лечението на раково заболяване (от поставянето на диагнозата до края на живота). Когато човек получава палиативни грижи, може и да продължи лечението си.

Как се осигурява достъп до палиативни грижи?

Вашият лекуващ лекар е първият човек, който трябва да попитате за евентуални палиативни грижи. Той или тя може да ви насочи
към специалист по палиативни грижи, в зависимост от вашите физически и емоционални нужди.

Източник на информация:

1.https://www.cancer.gov/about-cancer/advanced-cancer/care-choices/palliative-care-fact-sheet

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака