Онкология и Изкуствен интелект

Какво представлява АСД – антисептичния стимулант на Дорогов?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

АСД – антисептичен стимулант на Дорогов.

Статията има само информативен характер и цели да запознае читателите с информацията, която е налична на български език. Съветва Ви да търсите информация и от други източници в интернет и на други езици!

В интернет не могат да се открият рандомизирани клинични проучвания с този препарат.

АСД принадлежи към групата на биогенните стимуланти, като се счита, че има широк спектър от терапевтично и профилактично действие и се използва при доста голям брой заболявания с различна етиология.

Препарата е добре известен на ветеринарните лекари и се използва активно при лечението на животни, но по-рано областта на приложението му не се е ограничавала само до ветеринарната медицина.

През петдесетте години на ХХ век е имало много изследвания върху него при лечението на различни човешки заболявания в СССР. Положителни резултати са били получени при лечение на кожни заболявания, при профилактика и лечение на туберкулоза, при лечение на простатит и при редица гинекологични заболявания.

История на Препарата

Първоначално прапарата е билоразработен като средство за защита на хора и животни от радиация. Задачата е била да се създаде евтино и недифицитно лекарство, което значително да повишава имунитета на организма. Десетки лаборатории в различни научни институции в целия СССР започнали работа по създаването на такова лекарство, но само в лабораториите на Всесоюзния институт по експериментална ветеринарна медицина (VIEV) са успели. Ръководител на лабораторията е бил А.В. Дорогов.

Лекарството, създадено в лабораторията на Дорогов, е имало антисептични, стимулиращи и лечебни свойства и е било наречено АСД (антисептичен стимулант на Дорогов). Впоследствие лекарството е било разделено на две фракции – втора и трета.

Втора и трета фракция

АСД-2 (2Ф)

Фракцията има светложълт цвят с кафяв оттенък, смесва се лесно с вода, има силна миризма. Създадена е била за вътрешна и външна употреба.

АСД-2 (2Ф)  се е използвала за сърдечни и белодробни заболявания, заболявания на нервната система, за профилактика и лечение на туберкулоза, при язва на стомаха и
дванадесетопръстника и за лечение на предракови лезии. При лечение на рак АСД-2 е спирало развитието на болестта, облекчавала е болката.

Освен това фракцията се е използвала успешно за лечение на гинекологични заболявания, простатит, импотентност, кожни заболявания, очни и ушни заболявания с възпалителен характер.

АСД-3 (3Ф)

На външен вид препарата е плътна течност от тъмнокафяво до черно, разтворимо в алкохол, растителни и животински масла и практически неразтворимо във вода.

Фракцията се е използвала за лечение на рани, дерматити, екземи, трофични язви, фистули и други кожни лезии при животни.

Фармакологични свойства на АСД

Препарата АСД засяга ендокринната, имунната и вегетативната системи. Счита се, че активният ефект на АСД върху имунната система може значително да я подобри, което позволява на организма да се пребори с болести като туберкулоза, астма, миокардит, колит, полиартрит, ангина пекторис, пептична язва, ревматични сърдечни заболявания,
неврози, холецистит, рак, гинекологични заболявания, кожа (екзема, гъбични кожни лезии, дерматит, трофични язви, сърбеж, уртикария, треска),
нервни, очни и ушни заболявания с възпалителен характер, подагра, ревматизъм, възпаление на лимфни възли, жлези, костна туберкулоза, хипертония, заболявания на
пикочно-половата система, венерически болести, енуреза, с вазоспазъм на крайниците, импотентност, стомашна атония, помага при плешивост и др.

АСД има невротропен холиномиметичен ефект върху централната и вегетативната нервна система. Симулира двигателната активност на стомашно-чревния тракт, секрецията на храносмилателните жлези и активността на храносмилателните ензими, подобрява процесите на храносмилане и усвояване на хранителни вещества, повишава активността на тъканните ензими, които участват активно в транспорта на йони и хранителни вещества чрез клетъчни мембрани, в процесите на фосфорилиране
и т.н. същия синтез на протеинови вещества.

В резултат на това действие АСД подобрява трофиката на тъканите, нормализира метаболитните процеси до нормални при различни дистрофични състояния.

Препарата има антисептичен ефект и се счита за практически нетоксичен.

Източник на информация:

1.https://www.vetlek.ru/asd/
2.https://vetapteka.prom.ua/a67474-asd-dlya-lecheniya.html

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака