Онкология и Изкуствен интелект

Какви са страничните ефекти на лъчетерапията при рака на белия дроб?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Лъчетерапията за рака на белия дроб може да бъде много ефективна за унищожаването на раковите клетки и свиването на туморите като цяло. Въпреки това, както много други лечения, тя може да причини и определени странични ефекти.

По-конкретно казано, здравите клетки са също толкова изложени на радиацията и да бъдат увредени по същия начин, както раковите  такива, което води до неблагоприятните ефекти на мястото на проведеното лечение (експозиция).

Тъй като лъчетерапията е локално лечение, повечето странични ефекти се развиват в зоната му на действие (при рака на белия дроб, това е гръдният кош). Последните  постижения на научните изследвания и новите технологии улесниха високо прецизните техники за предаване на лъчението, които могат да намалят значително въздействието върху околната
здрава тъкан и вероятността от странични ефекти.

Възможни странични ефекти на лъчетерапията

Всеки пациент реагира по различен начин на лъчелечението. Като част от процеса на планиране на Вашата терапия, ще Ви бъде обяснено, какво можете да  очаквате и ще Ви бъдат препоръчани начини за предотвратяване или облекчаване на свързания дискомфорт.

Като цяло лечението ще бъде повлияно от различни уникални фактори, като  местоположението и вида на тумора, дозата на радиацията, общото Ви здравословно състояние и всякакви други предишни лечения, които може да сте получили, като химиотерапия, например.

Като се има предвид всичко това, някои често срещани странични ефекти на лъчетерапията при рака на белия дроб могат да включват:

1.Обща слабост и умора;
2.Суха, зачервена, сърбяща или олющена кожа;
3.Задух;
4.Затруднение при преглъщане;
5.Възпалено гърло;
6.Скованост в раменете;
7.Радиационен пневмонит (кашлица, треска и усещане за „пълнота“ в гърдите, които могат да се появят няколко седмици или месеци след лъчетерапията);
8.Радиационна фиброза.

Ако имате някое от по-горе изброените оплаквания се свържете и разговаряйте с лекуващия Ви лекар!

Колко дълго може да продължат страничните ефекти на лъчетерапията при рака на белия дроб?

Обикновено много от тези странични ефекти (с изключение на радиационния пневмонит) се появяват малко след започване на лечението, и могат постепенно да се влошават леко с  напредването му. Повечето от тях може да се очаква да се подобрят в рамките на няколко седмици след приключване на лъчетерапията.

Източник на информация:

1.https://moffitt.org/cancers/lung-cancer/faqs/what-are-the-side-effects-of-radiation-therapy-for-lung-cancer/

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции