Онкология и Изкуствен интелект

Каква е разликата между окончателно излекуване и ремисия при раковите заболявания?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Двате термина са много тясно свързани и има понякога спорове, кога трябва да се използват. Спорове има и за това кога се припокриват и дали е удачно да се говори за Окончателно излекуване.

Няма как лекарите да знаят, че всички ракови клетки в тялото Ви са изчезнали, поради което много от тях не използват думата „излекувани“.

В перфектния случай Окончателно излекуване означава, че няма следи от рака (онкологичното заболяване) след проведено лечението, и че той никога повече няма да
се върне.

Терминът Ремисия означава, че признаците и симптомите на рака са намалени. Ремисията може да бъде частична или пълна.

При пълната ремисия всички признаци и симптоми на рак са изчезнали.

Ако останете в пълна ремисия за 5 или повече години, според някои лекари могат, се счита, че сте се излекували окончателно.

Все пак някои ракови клетки могат да  останат в организма Ви дълги години след проведено лечение. Тези злокачествени клетки могат да причинят появата на рака един ден.Кога точно, никой не може да каже с точност.

Но такава вероятност има. При повечето ракови заболявания, които се връщат, го правят средно през първите 5 години след лечението.

Има, разбира се и вероятност ракът да се върне по-късно дори десетилетия след проведеното лечение. Поради тази причина лекарите не могат да кажат със сигурност,
че сте излекувани окончателно.
Най-много, това което могат да Ви кажат е, че към момента нямате признаци на рак.

Поради вероятността ракът да се върне, Вашият лекар трябва да Ви наблюдава стриктно понякого много години като ще прави тестове, за да търси признаци за  евентуално връщане на злокачественото заболяване. Освен това ще се следи и търсят и признаци за късни странични ефекти от лечението на рак, което сте получили.

Така например пациентки, които са били лекувани с трастузумаб за рак на гърдата могат да получат сърдечни увреждания до 10 години след прекратяване на лечението.

Източник на информация:

1.https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/prognosis#deciding-treatment

2.https://www.webmd.com/cancer/remission-what-does-it-mean

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака