Онкология и Изкуствен интелект

Как марихуаната повлиява на симптомите при раково заболяване?

I.Bivolarski
I.Bivolarski
25.09.2019

Как може марихуаната да повлияе на симптомите при раково заболяване?

Кратки данни за положителните и отрицателните страни за медицинската марихуана. За да бъде въобще одобрена за каквото и да е лечение и да се тестват нейните качества е необходимо контролно клинично проучване.

Само то дава отговор на обществения въпрос полезна ли е медицинската марихуана за употреба.

Редица малки проучвания за употребата на марихуана (за пушене) установяват, че тя може да бъде полезна при лечението на гадене и повръщане след проведена химиотерапия.

Няколко други проучвания са установили, че  пушенето на марихуана може да бъде полезно за лечение при невропатична болка (такава, причинена от  увредени нерви).

Марихуаната за пушене също е помогнала и за подобряването на апетита при пациенти с HIV-вируса, направено в клинични проучвания.

Няма проучвания при хора за ефектите на марихуановото или конопеното масло.

Проучванията отдавна показват, че хората, приемали екстракти от марихуана в клинични изпитвания, обикновено се нуждаят от по-малко лекарства за болка.

Съвсем наскоро учените съобщиха, че THC (тетрахидроканабинол) както и други канабиноиди като CBD забавят растежа и/или причиняват смърт при някои видове ракови клетки, растящи в  лабораторни ястия.

Някои изследвания върху животни също предполагат, че някои канабиноиди могат да забавят растежа и да намалят разпространението при някои
форми на рак.

Има някои ранни клинични изпитвания на канабиноиди при лечение на рак при хора и се планират още изследвания в тези направления. Докато проучванията досега показват, че
канабиноидите могат да бъдат безопасни при лечението на рак, те не показват, че помагат в контрола или лечението на болестта.

Разчитането само на марихуаната като лечение, като се избягва или забавя конвенционалната медицинска помощ при рак, може да има сериозни последици за здравето.

Възможни вреди от употребата на марихуана

Марихуаната също така може да причини някои вреди на употребяващите. Макар че най-честият ефект на марихуаната е чувството на еуфория, тя също така може да понижи контрола на движенията, да причини дезориентация и понякога да доведе до неприятни мисли или чувство на безпокойство и параноя.

Марихуаната за пушене доставя THC и други канабиноиди в тялото, но също така доставя и вредни вещества, както за потребителите така и за пасивните пушачи включително много от същите вредни вещества, открити в тютюневия дим.

Тъй като марихуаната се предлага в различни видове с различни нива на активните съединения, това може да направи преживяването на всеки  потребител много трудно за прогнозиране и оценяване. Ефектите могат също да се различават в зависимост от това, колко дълбоко и за колко време се използва. 

По същия начин, ефектите от поглъщането на марихуана през устата могат да варират при различните хората. Също така, някои „хронични“ потребители могат да развият
нездравословна зависимост от марихуана.

Канабиноидни лекарства

Има 2 химически чисти лекарства на основата на съединенията на марихуаната, които са одобрени в САЩ за медицинска употреба. Това са:

1.Дронабинол (Marinol®) – желатинова капсула, съдържаща делта-9-тетрахидроканабинол (THC), одобрена от Американската администрация по храните и лекарствата
(FDA) за лечение на гадене и повръщане, причинено от химиотерапия, както и при загуба на тегло и лош апетит при пациенти с СПИН.

2.Набилон (Cesamet®) – синтетичен канабиноид, който действа подобно на THC. Може да се приема през устата за лечение на гадене и повръщане, причинено от
химиотерапия, когато други лекарства не са сработили.

3.Набиксимол е канабиноидно лекарство, което все още се изследва в САЩ. Това представлява спрей за уста, съставен от екстракт от цялото растение с THC и канабидиол (CBD)
смес в почти едно към едно. Предлага се в Канада и някой части на Европа за лечение на болка, свързана с рак, както и при мускулни спазми и болка от множествена
склероза (МС).

Понастоящем не е одобрен в САЩ, но се тества в клинични проучвания, за да се види дали може да помогне при тези състояния.

Как канабиноидните лекарства могат да повлияят на симптомите на рак?
Въз основа на редица изследвания, дронабинолът може да бъде полезен за намаляване на гаденето и повръщането, свързани с химиотерапията.

Установено е също, че Dronabinol помага да се подобри приема на храна и да се предотврати загубата на тегло при пациенти с HIV.

В проучвания на пациенти с  рак обаче не е било по-добро средство за лечение от плацебо или друго лекарство (мегестрол ацетат).

Nabiximols е показал обещаващ резултат за подпомагане на хора с ракова болка, която не се е повлиявала от силни лекарства за болка, но не се оказа, че е полезна при
всяко направено проучване. Все още се правят изследвания на това лекарство.

Странични ефекти на канабиноидни лекарства

Подобно на много други лекарства, рецептурните канабиноиди, дронабинол и набилон, могат да причинят странични ефекти и усложнения.

Някои хора имат проблеми с повишена сърдечна честота, понижено кръвно налягане (особено при изправяне), виене на свят и припадъци.

Тези  лекарства могат да причинят сънливост, както и промени в настроението или усещане за „издигане“, което някои хора намират за неприятно. Те също могат да  влошат депресията, манията или други психични заболявания. Някои пациенти, приемащи набилон в проучвания,са съобщавали за халюцинации.

Лекарствата могат да увеличат някои от ефектите на успокоителните, хапчета за сън и да причинят сънливост и лоша координация. Пациентите също съобщават за проблеми със сухота в  устата и такива с краткотрайната памет.

Възрастните пациенти могат да имат дори повече проблеми със страничните ефекти и обикновено се започват с по-ниски дози.

Хората, които са имали емоционални заболявания, параноя или халюцинации, могат да установят, че симптомите им са се влошили, когато приемат канабиноидни лекарства.

Говорете с Вашия лекар, какво трябва да очаквате, когато приемате някое от тези лекарства. Добре е да имате някой със себе си, когато за пръв път започнете  да приемате някое от тези лекарства и след всяка промяна на дозата.

Източник на информация:

1.https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/complementary-and-alternative-medicine/marijuana-and-cancer.html

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости