Онкология и Изкуствен интелект

Как фекалните проби могат да помогнат за откриването на рак на дебелото черво

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Колоректалният рак е сред водещите причини за смърт от рак по света, но въпреки това е може да е много лесно лечим в 90% от случайте, когато се открие рано.

За щастие скринингът при рака на дебелото черво е лесен и удобен. Най-общо фекалната проба, която се взема, проверява дали има  кръв в изпражненията.

Това е начин да се открие колоректален рак рано, неинвазивно. Колоректалният рак може да реагира най-добре на лечение, когато бъде открит в ранни стадии и лекуван рано като лечението е най-ефективно преди болестта да се е разпространила извън дебелото черво.

Тестове за фекални проби 

Полипите или туморите в дебелото черво могат да развият кръвоносни съдове, които понякога да отделят малко количество кръв в изпражненията, когато последните влязат в допир
с тях. Тестовете, които се правят проверяват за тази скрита (окултна) кръв, която трудно можете да видите с очите си.

В Канада, например има два вида тестове за изпражнения, използвани за скрининг на колоректален рак.

Това са:

1.Тестът за фекална окултна кръв на базата на Guaiac (gFOBT);

2.Фекалният имунохимичен тест (FIT) използващ специфични антитела, с които може да открие следи от кръв в изпражненията.

Ако в изпражненията Ви се открие кръв

Ако тестът на изпражненията покаже следи от кръв в изпражненията Ви, ще трябват още тестове, за да се разберете откъде идва кървенето и защо. Вашият лекар може да Ви изпрати за едно от тези изследвания:

1.Колоноскопия;

2.Гъвкава сигмоидоскопия;

Ако изследванията покажат нещо неестетвено, може да се вземат тъканни проби за допълнително изследване (биопсия) по време на колоноскопията или сигмоидоскопията.

Други причини за наличие на кръв в изпражненията

Наличието на кръв в изпражненията Ви не винаги означава, че имате полипи или рак. Кръвта може да идва от дебелото черво или от други части на храносмилателния тракт,  като стомаха или ануса. То може да бъде причинено от:

1.Язви – намиращи се по лигавицата на храносмилателния тракт;
2.Хемороиди;
3.Дивертикулоза -това са малки патологични разширения, които се образуват на „слаби“ места в стената на дебелото черво;
4.Възпалително заболяване на червата – като улцерозния колит или болестта на Крон;

Източник на информация:
1.https://www.cancer.ca/en/prevention-and-screening/reduce-cancer-risk/find-cancer-early/get-screened-for-colorectal-cancer/how-a-stool-test-can-help-find-colorectal-cancer/

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Изледвания