Онкология и Изкуствен интелект

Има ли връзка между пушенето на марихуана и развитието на рак?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Спорът „За“ и „Против“ марихуаната вероятно ще продължи дълго, затова редица изследвания се съсредоточават върху това да разберат дали употребата на марихуана
е свързана с повишен риск от развитието на рак.

Въпреки, че много изследвания изясняват връзката между тютюнопушенето и рака, все още има неяснота по отношение на канцерогенните ефекти, които  пушенето на марихуана може да има. Сега нови изследвания, публикувани в JAMA Network Open, за да се опитат да разберат дали пушенето на марихуана е свързано с  повишен риск от рак.

Тъй като употреба на марихуана за медицински цели става все по-популярна (един от седем възрастни съобщават, че са употребявали марихуана през 2017 г.в САЩ), а индустрията се развива бурно в САЩ, изследователите са искали да разгледат отблизо „голямата картина“ на опасенията за здравето, че пушенето на марухуана може да причини рак.

В своите разследвания авторите са коментирали, че както в марихуаната, така и в тютюневите цигари има много еднакви вещества, които са потенциално канцерогенни.

Марихуановият дим и тютюневият дим споделят канцерогени, включително токсични газове, реактивни кислородни радиали и полициклични ароматни въглеводороди, като бензо-алфа-пирени и феноли, които са в 20 пъти по-високи стойности в марихуаната, отколкото в цигарения дим.

Като се има предвид, че ракът е втората водеща причина за смърт в Съединените щати и тютюнопушенето си остава най-голямата предотвратима причина за смърт от рак (отговорна за 28,6% от всички смъртни случаи от рак през 2014 г.), подобни токсични ефекти от дима от марихуаната и тютюна може да имат важно последствия за здравето.

Провеждайки анализа си, изследователите са прегледаха 25 различни проучвания, всички от които са били фокусирани  върху връзката между марихуаната и риска от развитието на рак.

Видовете рак, изследвани в проучванията, са включвали: рак на белите дробове, рак на главата и шията и урогенитален рак.

За всеки вид рак авторите са наблюдавали различни силни връзки като обаче никоя от тях не е била особено силно изразена.

Например, не е била открита връзка между продължителната употреба на марихуана (определена тук като пушене на марихуана всеки ден в продължение на година) и рака на главата и шията, въпреки че изследователите отбелязват, че за потребителите на марихуана, които пушат по-често, е имало смесени резултати по отношение на повишен риск от развитието на рак.

Те не са били в състояние да заключат, че има повишен риск от рак на белия дроб и по подобен начин няма достатъчно доказателства, които да показват повишен риск от карцином на фаринкса, рак на устната кухина, рак на ларинкса, хранопровода, простатата, шийкаъа на матката, пениса или на дебелото черво.

Единствените ракови заболявания, за които е било установено,  че имат повишен риск за дългогодишните потребители на марихуана (на 10 години на употреба), са били урогениталните ракови заболявания, но дори и при тях тази връзка е била слабо изразена.

Независимо от това, авторите предупреждават, че тези открития може да не отразяват цялата картина поради ограниченията на данните от анализираните от тях изследвания.

Те настояват, че продължителното изследване на тази тема е силно наложително.

Дезинформацията по тази тема може да представлява допълнителна заплаха за общественото здраве. Канабисът все по-често се продава като потенциално лекарство за рак при липса на доказателства, с огромна ангажираност с тази дезинформация в социалните медии, особено в държави, които са легализирали развлекателните дейности.

Тъй като пушенето на марихуана, както и другите ѝ форми на употреба се увеличават и развиват, ще бъде от решаващо  значение да се разбере по-добре разбирането на връзката на тези различни видове употреба с развитието на ракови заболявания и други хронични състояния, както и да се осигури точна комуникация с обществеността.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/cancer/16317/association-smoking-marijuana-cancer?fbclid=IwAR28P77wkVj-qzZVD5OxtptEWxmce8u690OwK6W9B2prh23itOFedx-KlmQ

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости