Онкология и Изкуствен интелект

Хранителен режим при злокачествен меланом

I.Bivolarski
I.Bivolarski
25.09.2019

Какво трябва да ям, когато имам меланом?

Как да направим най-добрия избор на храна, по-време на лечение от рак?

Когато сте изправени пред диагнозата меланом, храненето може да бъде много важна част от лечението ви. Храненето и добре балансираната диета по време и след лечение на рак може да ви помогне да се почувствате по-добре, както и да запазите силите си.

Това може да ускори и вашето възстановяване.

Ето и някой съвети, които можете да спазвате:

Поддържайте здравословно тегло

Опитайте се да избегнете загубата или качването на тегло, по-време на лечението. Не е препоръчително да се спазват строги диети, oтслабването може да намали енергията ви и способността на тялото да се бори с инфекцията.

Яжте малки количества храна, но на често през целия ден

Яденето на малки порции и по често, ще гарантира, че тялото ви получава достатъчно калории, протеини и хранителни вещества, за да се справи с лечението.

Малките количества храна, могат да помогнат и за намаляването на някои странични ефекти от лечението, като гаденето. Опитайте да се храните по 5-6 пъти на ден, с малки порции, на всеки три часа.

Изберете храни, богати на протеини

Протеинът е много важна част от храненето, той помага на вашия организъм да възстанови клетките и тъканите. Той също така подпомага имунна система да се бори  и възстанови от заболяването.

Приемът на протеин при всяко хранене намалява апетита, което води до по-добър контрол над това, по колко пъти се храните и в какви количества. Добре е да включите протеин, в почти всяко свое хранене.

Добри източници на протеин са:

 • Месо – пилешко, пуешко, риба
 • Яйца
 • Ядки и бобови храни
 • Соеви храни
 • Ниско маслени млечни продукти

Може да включите в менюто си и пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са добър източник на въглехидрати и фибри, които помагат за поддържане на енергийните ви нива.

Добри източници са:

 • Овесена каша
 • Пълнозърнест хляб
 • Кафяв ориз
 • Различни видове, макарони или спагети, които са пълнозърнести

Хранете се с различни плодове и зеленчуци всеки ден

Плодовете и зеленчуците предлагат на тялото антиоксиданти, които могат да му помогнат в борбата срещу рака. Стремете се да ядете разнообразни и пресни зеленчуци и плодове. Винаги когато имате възможност избирайте пресния продукт,пред замръзения. Много важно е те да присъстват във всяко ваше хранене.

Избирайте източници на здравословни мазнини

Избягвайте пържени, мазни и тлъсти храни, вместо това приготвяйте печени или варени ястия. Това не означава, че не трябва да приемате никакви мазнини.

Мазнините имат лоша слава, но те не са вредени за вашия организъм, стига да използвате правилните видове и количества. Тези ненаситени или „добри мазнини“ също са много важни за цялостното ви здраве. Такива, полезни мазнини са:

 • Захтин
 • Авокадо
 • Ядки и семена
 • Сьомга и други видове по мазна риба

Ограничете сладките храни

Колкото и да е трудно приемът на сладки храни трябва да бъде сведен до минимум, тъй като високото съдържание на захар в различните десерти и сладкиши носят малко хранителна полза за организма.

И тук може да се каже, че има заместители на захарта и сладкото, в случай, че се нуждаете, но винаги трябва да е в правилните количества.Може да използвате:

 • Мед;
 • Стевия;
 • Черен шоколад с висок процент какао – над 75%.

Трябва да приемате повече течности

Пиенето на достатъчно течности по-време на лечението от рак е важно за предотвратяване на дехидратация. Стремете се да пиете повече вода, поне 1,5-2 литра дневно. Избягвайте да пиете големи количества напитки с кофеин. Твърде многото кофеин може да доведе до дехидратация.

Бъдете внимателни към промените, които настъпват в стомашно-чревната ви микрофлора

Лечението на меланома, често може да доведе до промени в навиците на червата, като диария, запек, подуване и газове. Важно е да споделяте с вашия лекар за всякакви промени, настъпили в следствие от лечението, които пречат на червата. Може да са необходими помени в диетата или лекарствата, за справяне с тези странични ефекти.

Безопасност, която трябва да практикувате при хранене

Трябва често да миете ръцете си, докато приготвяте храна. Използвайте различни ножове и дъски, за рязане на сурово месо и сурови зеленчуци.

Бъдете сигурни, че сте приготвили храната до подходящата за нея температура. Лечението на рака, отслабва имунната система, което прави безопасността на храните много важна за защита срещу болести и инфекции. Прочетете повече за безопасността на храните.

Говорете с вашия лекар, преди да приемате витамини или добавки. Някои лекарства и лечения срещу рака могат да взаимодействат с витамини и добавки. Изберете храната като основен източник на витамини и полезни вещества.

Приемайте малки количества алкохол или изобщо никакъв

Алкохолът може да допринесе за дехидратацията ви и да намали способностите на имунната система.

Най-важно е да знаете, че всеки човек е уникален и това води до различни ползи от едно или друго лечение. Когато видите, че имате загуба на апетит, гадене, диария, повръщане или други странични ефекти, веднага трябва да се обърнете към лекуващият си лекар, които да промени лекарствата или диетата ви.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Диети